Home > Županija > U travnju počinje 11. izdanje Duvanjske trkačke lige “Ante Baković – Fanta”

U travnju počinje 11. izdanje Duvanjske trkačke lige “Ante Baković – Fanta”

Vežite se, polijećemo – u novo desetljeće druženja na ligi!

Iza nas je čitavo desetljeće održavanja najstarije trkačke lige u Bosni i Hercegovini. U tom vremenu imali smo 183 kola i sigurno najmanje dva puta toliko različitih sudionika koji su nastupali barem jednom.

Kako prethodnih, tako je i ove godine primarni cilj lige uključivanje ljudi u svijet rekreativnog trčanja i stvaranja zdravih navika kod svih dobnih skupina, a posebno kod mladih. I ovom prilikom pozivamo djecu, mlade i njihove nastavnike tjelesnog i zdravstvenog odgoja da nam se pridruže i bez imperativa uživaju u rekreativnom trčanju. Nikada, a posebno na početku nema rezultatskih pritisaka. Svatko može računati na našu podršku u ciljevima koje sam postavi. Takav pristup brojne je mladiće i djevojke privukao trčanju, omogućio im da razvijaju svoje potencijale i upotpune život aktivnošću koja donosi veliku količinu hormona sreće. Ne sumnjamo da će i u nastavku biti tako.

Dobrobiti koje imamo od trčanja nisu samo fizičke, nego i mentalne naravi. Koliko će se naš mozak razviti ponajviše ovisi od toga koliko smo učili u djetinjstvu i adolescenciji. Kao drugi čimbenik za razvoj mozga i najbolju zaštitu od propadanja, živući njemački psihijatar Manfred Spitzer navodi – TRČANJE! Naglašava kako se tijekom fizičke aktivnosti u mozgu stvaraju nove živčane stanice i da se regeneracija odvija točno tamo gdje živčane stanice mogu odumrijeti zbog stresa. Eto još jednog razloga zašto biste trebali doći na ligu.

Uz rekreativnu, liga ima i natjecateljsku dimenziju, a propozicije natjecanja jednake su kao i prethodnih godina. Trči se šesnaest kola – dvanaest cestovnih utrka u dužini od 5 km i četiri trail utrke (duga – 8 km, kratka 4 km). Boduju se rezultati iz svakoga kola, a u konačni zbroj ulazi jedanaest najboljih rezultata i to s osam cestovnih i s tri trail utrke. Uz glavnu utrku, u isto vrijeme održava se i Dječja utrka na jednu milju te se nadamo velikom odazivu djece. Dragi roditelji, neka vam ne bude teško s klincima prošetati do starta lige.

Godišnja startnina iznosi 10 KM (startnine su oslobođeni svi natjecatelji do 18 godina i studenti). Svi sudionici prvoga kola na start trebaju doći u 17:30 kako bi preuzeli startne brojeve te su ih dužni nositi na svakoj utrci. U suprotnom riskiraju da će biti bez plasmana. Kako bi sucima mjeriteljima broj bio što vidljiviji nužno je nositi ga na prednjoj strani. Kao i prošle godine start će biti 1 km od skretanja za Letku.

Atletski klub “Puls” Tomislavgrad