Home > Županija > U Tomislavgradu viđena rijetka ptica iz središnje Azije

U Tomislavgradu viđena rijetka ptica iz središnje Azije

Promatranje ptica aktivnost je koja podrazumijeva promatranje ptica u rekreativne, ali i znanstveno-stručne svrhe.

U okviru ove aktivnosti promatraju se ptice u svojim prirodnim staništima, bilježe se njihove aktivnosti, gniježđenje i sl. U Bosni i Hercegovini postoji cijela mreža promatrača ptica koji prate i bilježe aktivnosti ptica tijekom cijele godine, a osobito tijekom preleta, odnosno selidbe.

Na području općine Tomislavgrad promatranje svakodnevno vrši Mirko Šarac, predsjednik udruge Naša baština iz Tomislavgrada i član udruge Naše ptice iz Sarajeva, piše Večernji list BiH. Na temelju dosadašnjih promatranja objavio je više stručnih radova o pticama.

Prvi na području BiH

Tijekom zimskog promatranja na farmi Prančiok na Midenoj planini, zapadno od Duvanjskog polja, Mirko Šarac uočio je jato žutih i vrtnih strnadica (Emberiza citrinella i Emberiza hortulana) na zimovanju. Među ovim pticama bojom perja isticale su se dvije, no s obzirom na to da su se upravo pojavile ušate ševe (Eremophila alpestris), nije pridavana veća pozornost ovim pticama.

Tek kasnijim pregledom opsežnog snimljenog materijala i u usporedbi s priručnicima, uočeno je da se radi o novoj vrsti, i to bjeloglavoj strnadici (Emberiza leucocephalos). Kasnije je ustanovljeno da je ovo prvi nalaz bjeloglave strnadice na području BiH. Značaj je veći time što bjeloglava strnadica nikada nije zabilježena ni u okolnim zemljama Srbiji i Crnoj Gori, a u Hrvatskoj je zabilježena 2007.

Objavljen nalaz

Prirodno stanište ovih ptica su rubovi tajgi u Aziji gdje obitava i gnijezdi se, dok zimuje uglavnom u zapadnoj Kini, sjevernoj Indiji i dijelovima središnje Azije.

Ove ptice vrlo rijetko zimuju u Europi, a pretpostavlja se da u cijeloj Europi njihov broj ne prelazi 200 parova, tako da se viđenje ove ptice u Tomislavgradu može smatrati iznimnom rijetkošću. Rad o nalazu bjeloglave strnadice objavljen je u Biltenu mreže posmatrača ptica u BiH, br. 13., koji izdaje Ornitološko društvo Naše ptice iz Sarajeva.

Dnevnik.ba