U Tomislavgradu otvorena izložba ‘Zlatne ruke žene braniteljice’

Izložba pod nazivom “Zlatne ruke žene braniteljice”, Udruge “Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije”, otvorena je u subotu u Tomislavgradu u organizaciji Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad i Gradske galerije.

Među izlošcima koje je Udruga predstavila su ratne fotografije koje prikazuju braniteljice – veteranke s njihovim suborcima i suborkinjama kao i zlatovezi na raznim predmetima i odjeći koje su same izradile.

Navedena Udruga okuplja braniteljice s područja Vukovarsko-srijemske županije koje su dosta vremena provele na bojišnici, a na ovaj način, kako navode, liječe svoje rane dobivene tijekom Domovinskog rata i obrane Vukovara.

Izložba je započela čitanjem svjedočanstva članice Udruge Silvane Kokot o Miri Vrdoljak iz Vukovara koja je za vrijeme Domovinskoga rata provela devet mjeseci zatočeništa u srpskim logorima.

Potom se prisutnima predstavila predsjednica Udruge Ljiljana Poje i prenijela iskrenu zahvalu KIC-u Tomislavgrad za uspostavljenu suradnju.

“Mi smo žene koje smo ratovale 1991. godine, bile smo sve srcem i dušom za našu Hrvatsku sto svjedoče naše fotografije. Dugo je vremena trebalo da shvatimo da smo ipak mi žene, majke, a onda smo se sjetile da su nas naše tete, bake i mame nečemu naučile”, kazala je Poje.

Potom su, kako dalje navodi, sjele, našle se i odlučile raditi nešto korisno, a to što je korisno zapravo u stvarnosti znači kupovanje zdravlja.

“Ovdje smo da pokažemo da želimo još uvijek i da možemo stvarati, da možemo biti žene te svojim druženjem kupujemo onaj mali dio naše izgubljene mladosti”, istaknula je Poje.

Prigodnim riječima izložbu je otvorio pukovnik OS BiH Mijo Šteko.

Prvu izložbu zlatoveza veteranke su održale u hrvatskom Veleposlanstvu u Londonu, potom je uslijedio poziv Veleposlanstva u Beču, Kaštel Sućurcu, a nakon Tomislavgrada čekaju ih nove izložbe u Hrvatskoj i Europi.

Fena