U Tomislavgradu održana radionica na temu “Zapošljavanje osoba s invaliditetom – koristi i obveze poslodavaca”

Predstavnici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH održali su u srijedu u Tomislavgradu radionicu na temu “Zapošljavanje osoba s invaliditetom – koristi i obveze poslodavaca”, u organizaciji Udruge roditelja djece s posebnim potrebama “Nada” iz Tomislavgrada.

“Cilj je radionce osobama s invaliditetom i potencijalnim budućim korisnicima, poslodavcima i roditeljima, objasniti na koji način mogu ostvariti prava putem Fonda, kako aplicirati na projekte, što Fond nudi kvalitetom u domeni zapošljavanja i osposobljavanja”, kazala je Feni rukovoditeljica Odjela za podršku i koordinaciju s pravnim subjektima Fonda Nejra Šabić.

Posebno je istaknula poslodavca kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom te kakve olakšice dobiva ukoliko to učini.

“Poslodavac ima pravo na novčani stimulans kojeg dodjeljuje Fond za novo zapošljavanje jedne ili više osoba s invaliditetom čiji je stupanj invaliditeta 60 posto ili više”, kazala je Šabić.

Sredstva novčanog stimulansa su, dodala je, jednokratna materijalna davanja kojima mogu pokriti troškove prilagođavanja radnom mjestu i uvjetima rada, kupovini opreme, pribora, poslovnog prostora i slično.

“Iznos novčanog stimulansa koji može biti dodijeljen za zapošljavanje ili samozapošljavanje osobe s invaliditetom po javnom pozivu okvirno se kreće u rasponu od 7 do 15 tisuća maraka, ovisno o stupnju invaliditeta i razdoblju na koji se zapošljava osoba”, navela je Šabić.

Napomenula je da ukoliko zaposli invalidnu osobu poslodavac ima pravo na poreske i carinske olakšice te da je, ukoliko na svakog 16-og radnika zapošljava jednu osobu s invaliditetom, oslobođen plaćanja posebnog doprinosa za zapošljavanje osoba s invaliditetom u iznosu od 25 posto od prosječne plaće u Federaciji BiH.

“Poslodavac koji zapošljava manje od šesnaest radnika, a ima zaposlenu barem jednu osobu s invaliditetom, oslobođen je obveze uplate posebno doprinosa u visini od 0,5 posto od iznosa isplaćene mjesečne bruto plaće svih zaposlenih”, ustvrdila je Šabić.

Fena