Home > Županija > U Tomislavgradu obilježen Dan općine

U Tomislavgradu obilježen Dan općine

U sklopu manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića“ danas je počelo obilježavanje Dana općine Tomislavgrad polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem u Tomislavgradu podignutim u čast i kao trajno sjećanje na sve poginule i umrle pripadnike Brigade kralja Tomislava i sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Na spomen obilježje vijenac su položili i upalili svijeće predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić i ministri u Vladi Stipan Šarac i Petar Galić, zajedničko izaslanstvo općine Tomislavgrad, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i grada Pleternice iz Republike Hrvatske, Udruge proistekle iz Domovinskog rata, izaslanstvo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH, predstavnici MUP-a Hercegbosanske županije, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije, izaslanstvo grada Solina i izaslanstvo općine Kupres.

Potom je u zgradi Skupštine Hercegbosanske županije održana svečana sjednica Općinskog vijeća Tomislavgrad kojoj su nazočili brojni gosti i uzvanici, a među njima i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić i ministri u Vladi Stipan Šarac i Petar Galić, Lidija Bradara, izaslanica hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, gradonačelnica grada Pleternice, Antonija Jozić, Nives Tiganj, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, Jadranka Modrić iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru, gradonačelnik Solina, Dalibor Ninčević i načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije, Slobodan Marendić.

Na Svečanoj sjednici, pored predsjednika Općinskog vijeća Tomislavgrad, Luke Krstanovića, nazočnima su se obratili i načelnik općine, Ivan Vukadin koji je govorio, među ostalim, o realiziranim i planiranim projektima u općini, načelnik općine Ljubuški, Nevenko Barbarić kao predstavnik gradova i općina Federacije BiH i Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na kraju Svečane sjednice dodijeljena su općinska javna priznanja zaslužnim pojedincima.

Dan općine Tomislavgrad se obilježava kao spomen na svečani događaj polaganja kamena-temeljca u srpnju 1924. godine za izgradnju duvanjske spomen-bazilike prigodom obilježavanja 1000. godišnjice krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava.

FOTOGALERIJA