Home > BiH > U Tihaljini obilježen Ilindan uz folklornu večer i koncert Mate Bulića

U Tihaljini obilježen Ilindan uz folklornu večer i koncert Mate Bulića

Kao i godinama prije, i ovog je vrelog Ilindana u pitomoj Tihaljini u općini Grude svečano, raskošno i bogato obilježen i proslavljen blagdan svetog Ilije proroka, u narodu poznatog i kao Ilija Gromovnik.

Tradicija proslave ovog “narodskog” blagdana u Tihaljini seže daleko, više od 130 godina, po nekim lokalnim izvorima u 1889. godinu, kada je utemeljena župa Tihaljina sa selima Jabuka i Poteševica, koja su se te godine odvojila od župe Ružići. Do tada se u Tihaljini nisu održavale mise u slavu sv. Ilije.Nositelj programa proslave opet je bilo Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Tihaljina”, na čelu kojeg je Ilija Milas, koji je ovdje “glavni” punih 12 godina, od kada se proslava održava na današnji način. Nije Ilija “glavni” zato što ga se u selu nešto posebice uzdiže i slavi nego zato što danima uoči Ilindana, na sam Ilindan te poslije njega, najviše “potegne” na sve načine oko zahtjevne organizacije. Ta, nije lako dočekati i ugostiti tisuće gostiju – zvanih i nezvanih, koji navrate u Tihaljinu. Potrude se Ilija i suseljani da se svi vrate kućama sretni i zadovoljni. I da požele doći u Tihaljinu i dogodine, piše Večernji list.

Uz svetu misu ispred crkve Bezgrešnog Gospina Začeća u Tihaljini u 11:00 sati, koju je predvodio pater Mijo Nikić, a prelijepo organizirao fra Ljubo Kurtović, središnji događaj bila je 12. večer folklora i narodnih običaja po imenu “Tijaljsko silo 2023.” s bogatim kulturno-umjetničkim programom u 20 sati u kojem su sudjelovala brojna kulturno-umjetnička društva: HKUD “Sv. Lovre” – Vrsi – Zadar, HKUD “Sveti Marko” Vionica – Čitluk, Pjevačka skupina Vrsi – Zadar, HKUD “Tihaljina”, HKUD “Tihaljina 2”, Ganga muška i ženska, HKUD “Sv. Ante” Humac – Ljubuški, KUD “Hercegovac” Široki Brijeg te Mažoretkinje Grude, guslar Vlado Mikulić i guslar Jerko Bakula.

Uoči programa kod Osnovne škole Antuna Branka i Stanislava Šimića sudionici programa prodefilirali su kroz selo u šarenom špaliru, srdačno dočekani i ispraćeni iskrenim pljeskom. Dobro pripremljeni izvođači imali su impozantan nastup, pozorno praćeni od pet, neki tvrde i više tisuća pari očiju znatiželjnih gledatelja. Program je trajao do oko 23:30. Nakon toga program se nastavio, ovaj put uz popularne melodije u izvedbi najpopularnijeg pjevača u Hercegovini, dijaspori i svuda gdje se pojavi, neumornog i, rekli bismo, vječnog Mate Bulića.Nije Mate žalio truda, grla ni znoja, a njegovi obožavatelji pjevali su s njim. U petak oko podne čuli smo se s Ilijom Milasom, koji je i dalje bio na nogama. Nije spavao, kao i godinama prije:

Bit će vremena i za spavanje. Naš je tialjski običaj da uvijek nakon Ilindana sve sredimo, počistimo i vratimo na svoje mjesto. Ima tu posla, ali nitko se ne buni. Pedesetak mještana radilo je do jutra, ma, sve do podne. Hvala im na pravom i velikom zajedništvu. Kad sve to vidim i doživim, odmah dobijem volju upustiti se “u okršaj” sa sljedećom organizacijom dogodine. Napišite da zahvaljujemo na pomoći Županiji, Općini, gradu… Posebice hvala našem Mati. Ostao je na pozornici do sitnih sati, okružen veselim obožavateljima, među kojima se potpuno “utopio”. Nakon svega Mate mi je rekao: “Uz koncert koji redovito pravim u svojoj rodnoj Blatnici, najbolje se osjećam ovdje u Tihaljini. Jedva čekam kad ću opet doći”, rekao nam je Ilija Milas.

Sveti Ilija poseban je blagdan, rijetko kojem drugom blagdanu sličan. Ovaj put Ilindan se slavio i u obližnjim ljubuškim Veljacima, na Ilijinu brdu kod Posušja, u Metkoviću, Stocu… U Bosni Ilindan se slavi u bezbroj sela i gradova.

Jabuka