Home > BiH > U taksijima prevozili migrante, ulovljeni su

U taksijima prevozili migrante, ulovljeni su

POLICIJSKI službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija, u razdoblju od 29. travnja do 1. svibnja na području grada Karlovca, zaustavili su dva taksi vozila daruvarskih i zagrebačkih registarskih oznaka kojim su upravljali hrvatski državljani (45 i 55).

Kako je izvijestila policija, oba vozača imala su upaljene taksimetre, ali nisu imali odobrenje za obavljanje autotaksi prijevoza na području Karlovačke županije, a samo na vozilu daruvarskih registarskih oznaka bile su vidljivo istaknute oznake “taxi”. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, proslijeđena je obavijest za oba vozača nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Osim toga, za 45-godišnjaka, vozača daruvarskih registarskih oznaka, utvrđeno je da je vozilom upravljao za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije te je prema njemu postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Utvrđeno je da su u vozilu prevozili strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.  Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv oba vozača podneseni su optužni prijedlozi nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Od početka godine optuženo osam taksista zbog prevoženja migranata

Od početka ove godine PU karlovačka je protiv osam počinitelja, vozača taksi vozila, podnijela optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz čl. 53. Zakona o strancima “Zabrana pomaganja državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku, tranzitu i boravku”, za koji je propisana kazna zatvora do 60 dana ili novčana kazna u iznosu od 3050 eura za svakog potpomognutog državljanina treće zemlje. Također je kažnjiv i pokušaj navedenog prekršaja.

Svih osam počinitelja, vozača taksi vozila, bili su hrvatski državljani, a u jednom slučaju je, uz vozača, optužen i suvozač, turski državljanin.

Radio Sarajevo