Home > Magazin > U Starom Gradu na Hvaru pronađeni ostaci gradova iz antičkog i rimskog doba

U Starom Gradu na Hvaru pronađeni ostaci gradova iz antičkog i rimskog doba

Stari Grad na Hvaru na blagdan Svetog Roka u srijedu slavi Dan grada, a tim je povodom gradonačelnik Antonio Škrapa izjavio kako su s tijekom izgradnje sustava vodovodne i kanalizacijske mreže pronađeni ostaci gradova na tom području iz antičkog i rimskog doba.

Vjerujem kako ćemo do kraja ove godine završiti izgradnju sustava vodovodne i kanalizacijske mreže vrijednog više od 80 milijuna eura. Dinamika radova bila je usporavana zbog pronalazaka ostataka gradova iz stare antike i rimskog doba na području ispod sadašnjeg Starog Grada, rekao je Antonio Škrapa lokalnim medijima.Napominje se kako je povijesno srce otoka Hvara, antički Faros (Stari Grad), izgrađen na mjestu gdje duboki morski zaljev prelazi u plodno otočko polje, arkadijsku dolinu još od antičkih vremena zasađenu vinogradima i maslinicimaDodao je kako su pronađeni mnogi artefakti, mozaik i bedemi grada te će u sljedeće dvije godine ti pronalasci biti predstavljeni javnosti. Neki od pronalazaka već su, ističe, prezentirani Ministarstvu kulture.

Stari Grad je, najstariji grad u Hrvatskoj i, kako se navodi na službenoj stranci, Aristotelov je vršnjak, prenosi HRT.

Iste godine, 384. prije Krista, kada se u Trakiji rodio taj znameniti grčki filozof, Grci s otoka Parosa u Egejskom moru utemeljili su grad na otoku Hvaru, koji su nazvali Faros, podsjeća se.

Jabuka