U Skupštini HBŽ održan radni sastanak s predstavnicima Twinning projekta

U Skupštini Hercegbosanske županije jučer je održan sastanak u sklopu Twinning projekta „Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima europskih integracija“. Tema sastanka bila je preporuka za pripremu zajedničkog akcijskog plana županijskih skupština čiji cilj je jačanje i daljnja potpora županijskim skupštinama.

Sastanku su ispred Twinning projekta nazočili voditeljica IV. Komponente projekta Klara Szalay,  zamjenik voditelja Odsjeka za pitanja Europske unije iz Parlamenta Austrije David Liebich te glavni savjetnik za europska pitanja i koordinator Odjela za pitanja EU u Senatu Belgije Tim de Bondt.  Ispred Skupštine su nazočili Jozo Ćosić- predsjedatelj Skupštine,  Zdravko Skočibušić –tajnik Skupštine,  Anita Šarac-stručna savjetnica za propise, Damir Baković- član koordinacijskog tijela za odgovor na upitnik EU, te predstavnici Vlade HBŽ Ante Semren – koordinator Vlade HBŽ zadužen za EU pitanja i Nikola Periša.

Teme razgovora su bile suradnja između županijske razine vlasti s federalnom, kao i među županijska suradnja. Prema riječima voditeljice projekta Karle Szalay sve županije koje su posjetili imaju problem s dobivanjem odgovora s Federalne razine.  Predstavnici projekta su primjerima dobre prakse iz Austrije i Belgije dali smjernice moguće koordinacije i suradnje između županije, dok je  Predsjedatelj Skupštine iznio probleme s kojima se susreću u podijeljenoj nadležnosti Zakona.

Zaključak sastanka bila je najava organiziranja program obuka koji ispunjava specifične potrebe članova i osoblja Skupštine, 20. studenog u Skupštinskoj dvorani u Tomislavgradu.