Home > BiH > U Sarajevu, Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a

U Sarajevu, Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a

Obilaskom spomen obilježja u Livnu i Kupresu danas je i u tim gradovima obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a.

U povodu obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OSBiH, izaslanstvo MO i OSBiH, predvođeno zamjenikom ministra obrane BiH Slavenom Galićem, danas je položilo vijence i upalilo svijeće na spomen-obilježju poginulim i umrlim braniteljima HVO-a na Rimokatoličkom groblju Sveti Josip u Sarajevu. U izaslanstvu MO i OSBiH nalazili su se i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH brigadni general Tomo Kolenda, brigadiri Mato Đukić i Zdenko Vidaković, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, a polaganju vijenaca nazočili su i predstavnici braniteljskih udruga HVO-a, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH. Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu služena je sveta misa za poginule, umrle i nestale branitelje HVO-a, koju je predvodio don Fabijan Stanušić, kapelan vojne kapelanije svetog Ivana Merca u vojarni Rajlovac u Sarajevu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Tomislavgradu u srijedu je obilježena 32. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Uz počasni vod hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici Oružanih snaga BiH, Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije, Općine Tomislavgrad te udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Tomislavgrad i HBŽ-a. Prigodnu molitvu za stradale u Domovinskom ratu izrekao je vojni kapelan fra Mario Ostojić. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog Tomislavgrad Bože Radoš prisjetio se teških ratnih zbivanja i stradanja u proljeće 1992. godine, istaknuvši kako je tada započela jedna od najtežih bitaka hrvatskih snaga u novijoj povijesti – bitka za Kupres u kojoj je poginulo ili nestalo 160 branitelja. Obilaskom spomen obilježja u Livnu i Kupresu danas je i u tim gradovima obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a.

Središnja vojna svečanost obilježavanja 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OSBiH i 32. obljetnice utemeljenja HVO-a održat će se u ponedjeljak, 8. travnja 2024. godine, u Mostaru.

Bljesak info