U potrazi za Livanjskim divljim konjima

Još od davnih 60-ih godina livanjski konji privlačili su znatiželjne putnike koji su prolazili ovim putopisnim područjem .Populacija im se uslijed dobre adaptacije stalno povećavala da bi danas iznosila oko 700 grla koji slobodno pasu na obroncima surove planine Cincar iznad Livna. O njima najveću brigu vode članovi planinarsko-ekološkog društva „Borova glava „ koji su i bili naši vodiči u traganju za ovim plemenitim životinjama .Kako izgleda njihovo preživljavanje u zimskim uvjetima otkriva priča Stanislava Jakice.

Potragu za livanjskim konjima započinje s prijevoja Borova glava odakle se terenskim vozilom probijamo obroncima Cincara do brojnih uvala koje su prirodnom stanište ovih plemenitih životinja u zimskom periodu .Vodiči su nam članovi planinarsko-ekološkog društva koje i najviše vodi brigu o ovim slobodnim kopitarima . 

Željko Krišto, tajnik Planinarsko-ekološkog društva “Borova glava”: “Divlji konji postali su svjetska turistička atrakcija i svake godine primjetan je sve veći broj stranih turista koji na ove terene dolaze kako bi fotografirali, snimali ovaj prirodni fenomen”. 

Dragiša Kaloper, turista iz Fužina u Hrvatskoj: “Surova klima i predatori najveća su prijetnja ovim umiljatim životinjama koji već 40-ak godina uspješno preživljavaju u pravoj divljini”.

Nije ih zaobišao i ljudski faktor koji nesavjesnim ponašanjem narušava prirodnu ravnotežu u kojoj već godinama žive poštujući zakon jačeg u krdu. Željko Krišto, tajnik Planinarsko-ekološkog društva „Borova glava: “Na lokalnim, županijskim i državnim vlastima veliki je test zrelosti, hoće li ozbiljnije ući s podrškom planinarsko-ekološkom udruženju “Borova glava” koje za sad funkcionira na volonterskim osnovama”.

Njihova misija biće i dalje promocija prirodnih potencijala ove regije s naglaskom na zaštiti i očuvanju livanjskog konja kao simbola vjekovne borbe za slobodu, piše Buka.