Home > BiH > U petak u Tomislavgradu izložba: “Delmati: snaga zajedništva”

U petak u Tomislavgradu izložba: “Delmati: snaga zajedništva”

 

Franjevački muzej Tomislavgrad, u suradnji sa Zemaljskim muzejom iz Sarajeva, Sveučilištem u Mostaru, Muzejom cetinske krajine Sinj, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, i cijelim nizom kulturnih institucija iz Hrvatske i BiH, u petak, 14. lipnja u 19 sati otvara izložbu „Delmati: snaga zajedništva“. Ovo je izložba i kulturni događaj koji znatno nadilazi okvire ne samo našeg kraja nego i cijele države, pa svakako vrijedi doći i pogledati, navedeno je u pozivu iz Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

 

Vrijedi spomenuti da je u Sinju u petak, 7. lipnja održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen ovaj projekt.Kako prenosi portal Ferata.hr, u petak, 7. lipnja u Splitsko-dalmatinskoj županiji predstavljen je međunarodni projekt i izložba ‘Delmati: snaga zajedništva’, koji za cilj ima zaštitu arheoloških lokaliteta i provedbu sustavnih istraživanja prapovijesne ostavštine Delmata čiji nesalomljiv duh osjetno živi tisućama godina u Dalmaciji koja po njima nosi ime.– Po prvi put s našim muzejima i muzejima u BiH radimo veliku izložbu kako bismo približili ovo ilirsko pleme. Sredstva u ovakve projekte ulažemo kako bismo educirali javnost o našoj baštini, a ova izložba bit će zanimljiva i gostima. Od Tomislavgrada preko Sarajeva i Livna, izložba će završiti u Splitu, a nadam se da će nastaviti i dalje diljem Europe – izjavio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja.

 

Dodaje kako Županija kontinuirano ulaže sredstva u ovaj projekt i arheološka istraživanja vezana uz Delmate te je najavio daljnji rad na sustavnoj zaštiti Delmata i očuvanju arheoloških nalazišta.

Tomislavcity