Home > BiH > U Neumu sve više turista iz Hrvatske

U Neumu sve više turista iz Hrvatske

Turistička sezona u Neumu ove godine napreduje velikom brzinom.

Turistički djelatnici prezadovoljni su predsezonom, obećavajućom sezonom, a već kažu, pripreme teku i za postsezonu.

Novitet na neumskim plažama su turisti iz Hrvatske, koji su se zbog previsokih cijena u matičnoj državi odlučili na ljetovanje u Bosni i Hercegovini. Tako su se zbog povećanja opsega posla u Neumu pojedini vlasnici hotela odlučili na uvoz radne snage čak iz Nepala.

Ljetovanje u Neumu za ovu godinu skuplje je za nekih 15 posto, što nije utjecalo na dolazak gostiju i odličnu predsezonu koju su imali turistički radnici. Ipak, oni koji su zatečeni na plažama, kažu da su ljetovanje zbog cijena morali skratiti, javlja Federalna televizija.

Plaćam trenutno 120 KM, a mogu tek misliti koliko plaćaju ovi koji su u hotelima. Smješten sam nekih 200 metara od plaže. Mogu biti četiri dana. Nezamislivo je kao nekad da se bude deset dana, priča turist iz Kaknja Dino Silajdžić.Unatoč povećanjima, cijene za bh. građane su još uvijek prihvatljive, zbog čega srećemo sve generacije na plažama. Stranim gostima cijene su pristupačne i znatno jeftinije od onih u regiji.

Toplo more, ovdje je uvijek najtoplije, plaže su lijepe, čiste, a i put je ugodan, pogotovo sad preko Stoca, milina, govori turist iz Doboja Brano Čakarević.

Cijene su dobre, jeftinije je nego u Poljskoj. Ostajemo tri dana, lijepo nam je ovdje, kaže za FTV Mihael, turist iz Poljske.

Novitet ove godine na neumskim plažama su gosti iz Hrvatske, koji, pričaju turistički djelatnici, ranijih godina nisu dolazili ovdje na ljetovanje. Cijene su mnogo pristupačnije u odnosu na ponude koju imaju u Hrvatskoj.

Falilo nam je pet-šest ljudi za cijelu sezonu i kako je taj trend dovođenja radnika iz Nepala, Filipina i Indije zavladao u Hrvatskoj, s nekim prijateljima i poznanicima sam odlučio probati i sam. Došlo mi je sedam žena iz Nepala s kojima sam prezadovoljan, dodaje Lovrić.

Ističe i da je ovakav pristup traženja radne snage budućnost, s obzirom na to da sve više mladih napušta Bosnu i Hercegovinu i teško je osigurati stalne radnike. Zbog procvata turizma posljednih godina na jedinom bh. izlazu na more, izvjesno je da će potražnja radnika iz godine u godine biti sve veća, zaključila je entitetska televizija.

Jabuka