U Međugorje za vikend stiglo 120 ukrajinskih izbjeglica žena i djece

Oko 120 ukrajinskih izbjeglica žena i djece stiglo je u posljednja 24 sata u Međugorje, pa ih je trenutačno oko 200 u tome svjetski poznatom katoličkom hodočasničkom mjestu, saznaje Večernji list BiH.

Odmah nakon što su došli, Ukrajince, koji su putovali oko 35 sati kako bi stigli u Međugorje, smjestili su vlasnici u hotele i druge turističke objekte gdje su dobili i hranu. Ranije su turistički djelatnici pozvali Ukrajince u Međugorje u znak solidarnosti. Tijekom nedjelje stiglo je njih oko 60, kao i dan ranije s dva autobusa i nekoliko privatnih vozila.

„Mi ovime pokazujemo otvoreno srce za ljude u nevolji i želimo se solidarizirati s Ukrajincima, koji su također godinama dolazili u Međugorje“, rekao je za Večernji list predsjednik Udruženja turizma, hotelijerstva i iznajmljivača iz Međugorja Davor Ljubić.

Po njegovim riječima od ranije je u Međugorju još 20-taj izbjeglica, a pretpostavlja da ih je ukupno oko 200 budući se svi nisu registrirali. Pojasnio je kako su sve izbjeglice, koje su posljednja dva dana stigla u Međugorje, registrirani kod Crvenog križa, te su svi testirani na koronavirus. Pružena im je i psihološka pomoć.

Tijekom dana služena je i misa na ukrajinskome jeziku gdje su se izbjeglice zajedno s lokalnim stanovništvom molili za mir u zemlji koja je pod ruskom agresijom.

vecernji.ba