U Međugorje stiglo još 100 ukrajinskih izbjeglica, sada ih je između 250 i 300

Još stotinjak ukrajinskih izbjeglica stiglo je u katoličko hodočasničko mjesto Međugorje, a sljedećeg tjedna očekuje se dolazak još dva autobusa žena s djecom u bijegu od rata, izvijestila je u nedjelju udruga hotelijera koji udomljuju Ukrajince.

– Trebala su ovog tjedna stići dva autobusa, no kasne. Doći će u srijedu ili četvrtak. Trenutačno je u Međugorju između 250 i 300 izbjeglica iz Ukrajine, žena i djece, rekao je za HINA-u predsjednik Udruženja turizma, hotelijerstva i iznajmljivača iz Međugorja Davor Ljubić.

 

Zadnjih dana stotinjak izbjeglica u Međugorje je uglavnom pristiglo kombijima i osobnim vozilima.

 

Ljubić očekuje da će se dodatno povećati broj izbjeglica pošto su počeli sukobi i na zapadu Ukrajine, gdje živi najveća katolička zajednica. No, istaknuo je da u Međugorju udomljuju sve ljude neovisno o tome jesu li vjernici.

 

– U Međugorje ne dolaze samo rimokatolici, najviše su grkokatolici. No poziv koji smo uputili organizatorima hodočašća iz Ukrajine prije 20-tak dana kada je počeo sukob nije bio ograničen na katolike, nego na sve ljude u potrebi. Bez obzira je li netko vjernik ili ne, dodao je.

 

Trenutačno su ukrajinske izbjeglice smještaj našle u 20-tak objekata u Međugorju neovisno radi li se o hotelima ili drugim smještajnim objektima, a 40-tak privatnih iznajmljivača soba javilo se također spremno udomiti ljude koji bježe od rata.

 

Ljubić je rekao da udruga hotelijera ima dobru suradnju s vlastima te da je svim izbjeglicama uz smještaj i hranu osigurana i zdravstvena zaštita.

 

Upozorio je da vlasti BiH nisu još omogućile izbjeglicama iz Ukrajine boravak u BiH duži od 30 dana koliko im traje turistička viza iako je inicijativa o produženju na 120 dana upućena prije desetak dana.

 

Tijekom dana nakon svete mise malim Ukrajincima u Međugorju njihovi vršnjaci iz Širokog Brijega uručili su humanitarnu pomoć koju su skupljali zajedno s roditeljima.