U Livnu svečano obilježena 28. obljetnica HDZ-a BIH

Svečanom sjednicom OO HDZ-a BiH Livno, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom, danas je u Livnu  obilježena 28. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH. Uz utemeljitelje, bivše i sadašnje članove HDZ-a BiH, obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda u gradskom parku u Livnu. Na svečanoj sjednici predsjednik OO HDZ-a BiH Stipo Pelivan je naglasio kako je kroz 28 godina djelovanja HDZ BiH čuvao ono najvrjednije što hrvatski narod ima, identitet, povijest, kulturu, običaje i tradiciju.  Kako je istaknuo Pelivan današnji dan je prigoda istaknuti kako je stranka i u ratu i u miru pokazala svoju političku i demokratsku zrelost te dodao da se s ponosom prisjećamo svoje prošlosti.

Posebne izraze poštovanja obitelji poginulih i umrlih članova HDZ-a BiH kao i onima koji su prije 28 godina imali odlučnosti i hrabrosti da uz glas pokojnog predsjednika dr. Franju Tuđmana osnuju HDZ BiH i omoguće da danas uopće možemo govoriti kako o hrvatskom narodu tako o njegovoj poziciji i položaju unutar BiH, uputila je tijekom svog obraćanja na svečanoj sjednici Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH. Krišto je naglasila kako je HDZ BiH bez obzira na sve turbulencije uvijek bila i ostala prepoznata kao jedina istinska snaga hrvatskog naroda. Budući da je ovo obilježavanje 28. obljetnice u vrijeme predizborne kampanje moram naglasiti da nas kao stranku očekuje ustrajna i daljnja borba za ustavnopravni položaj hrvatskog naroda u BiH. To podrazumijeva i izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kazala je Krišto te istaknula kako uz sve izazove i težinu ovog vremena na ovim izborima, moramo pokazati da nas ima i da smo spremni izabrati svoje legitimne političke predstavnike.

 

 

Branko Ivković, jedan od inicijatora utemeljenja HDZ – a BiH i član kluba utemeljitelja stranke je naglasio kako je na samim početcima bilo teško upustiti se u poduhvat osnivanja stranke te kako se 15.9.1990. godine ispred sportske dvorane na Zgonima u znak podrške stranci okupilo preko 15 tisuća ljudi.

U sklopu današnjeg svečanog obilježavanja upriličeno je i svečano otvorenje obnovljenog  objekta i opremljenog laboratorija Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije. U prostorije Zavoda za hranu i veterinarstvo dopremljena je oprema za mikrobiološki laboratorij koju je donirala Češka razvojna agencija sukladno Memorandumu o razumijevanju potpisanom 27. travnja ove godine između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije, Vlade Hercegbosanske županije i Češke razvojne agencije. Prostorije je navedenom zavodu ustupio Grad Livno koji je uvelike pripomogao realizaciji ovoga projekt. Na koncu obilježavanja upriličen je obilazak završetka radova na izgradnji i uređenju lokalnog puta za naselja Sturba i Vidoši kojeg je financirala Vlada Hercegbosanske županije.

sponzorirani članak