U Livnu predstavljen prvijenac mlade livanjske književnice Marisse Karača!

 

Večeras smo bili na promociji zbirke poezije i proze “Blur na stvarnost”.

Promotori knjige:

– Ana Papić, profesorica

– Suzana Ostojić, nastavnica

– Aleksandar Ćuković, književnik

– Marissa Karača, autorica

Predstavljanje se održalo u Kinodvorani Narodnog sveučilišta Livno s početkom u 18 sati, a u cijeli program uvela nas je Lota Dalić, učenica Srednje ekonomske škole Livno.

Pozdravnu riječ imao je gospodin Miroslav Ćurić, ravnatelj Srednje ekonomske škole Livno gdje je Marissa provela svoje prethodne četiri godine školovanja. Marissa je jedna od mnogih talentiranih i uspješnih osoba koje su izašle upravo iz ove škole.

“Izuzetna mi je čast biti ovdje, s nepunih 19 godina Marissa je objavila knjigu. Mi nastojimo prepoznati talente i ohrabrivati ih. Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u njenom odrastanju. Ona je vrsna spisateljica i odlična učenica koja je oslobođena polaganja završnog ispita. Borila se s netipičnim problemima za svoje godine što se može vidjeti i u njenim pjesmama u kojima prevladava ljubav. Hvala svima i sretno Marissi”, izjavio je Miroslav Ćurić.

Teško mi je jer smo Marissa i ja obiteljski vezani. Pitam se kako su tako pametne misli stale u mladu glavu. U moru istih jedna se ističe, a vjerujem da ih ima još. Sve što čitate možete  doživjeti i vidjeti na koji način je to Marissa pisala. Rečenice su jasne, a svaka se posebno ureže u sjećanje“, rekla je profesorica Ostojić.

Njen talent za pisanje koji je uspješno prenesen na papir, snažni su osjećaji koje smo svi barem jednom doživjeli. Kod nje nema blura, jasno vidi stvarnost, a zamagljenost joj olakšava njen put kroz život. Prevladava slobodan stih. Vjerujem da će svima skinuti blur, maglu s očiju. Jedno veliko bravo”, istaknula je profesorica Papić.

“Želim svima mir i dobro. Čitao sam ovu poeziju koja mi je jako zanimljiva, a proza pogotovo. Nisam mogao prestati čitati. Biblija kaže da nije lako napisati knjigu, a najradije bih sve odmah pročitao. Nastavi ovako, veliki pisci ne natječu se s drugima, Marissa će se natjecati sama sa sobom, sa svojom drugom knjigom i onda će biti veliki pisac. Hvala svima, ponosni smo i čestitamo”, rekao je fra Ćiro Lovrić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Livnu.

Marissa nudi suradnju i uzbudljivost, čitalac se lako prepušta, suočava nas kao da nam nudi šifru, a ljubav kao dominatni motiv drži teme. Osamite se i uživajte u ovoj knjizi“, rekao je putem videa mladi književnik Aleksandar Ćuković.

“Ovo traje dvije godine, bez ikakvoga plana. Pišući misli i osjećaje rodila se knjiga. Napokon smo došli do kraja koji je kod mene tek početak. Zahvaljujem se svima na razumijevanju koji su me istrpjeli. Bezbroj puta pomislila sam da odustanem, ali nešto u meni držalo me da nastavim. Čitajte, stvarajte i volite, bez ljubavi ništa ne bi bilo moguće. Hvala svima što su me podržali i onima zbog kojih sam danas ovdje“, kroz suze i smijeh rekla je Marissa.

“Blur” u prijevodu znači “zamagljenost”. Ono što nam mlada književnica želi poručiti zapravo je naša očita, nespretna i dekadentna svakodnevnica iz koje teško pronalazimo izlaz. Često smo slijepi pored onoga što bi trebao biti imperativ naše društvene sredine, a ponekad je i dobro zamagliti neke događaje.

Zamišljamo da je svaki dio Marissine knjige jedan bitan dio slagalice koju nekako ne uspijevamo baš svi složiti. Uvijek nam nešto promiče i nedostaje. Kao da sitni dijelovi isčezavaju u daljini. Kada bismo barem imali magnet da ih privučemo i povežemo…

Stoga, ne preostaje ništa drugo. Uzmite Marissinu knjigu u ruke i uronite u njenu stvarnost, onakvu kakvu ju baš ona vidi. Vjerujte nam, nećete ostati razočarani. Možemo reći da je cijela dvorana bila oduševljena, a našim čitateljima obećavamo da ćemo uskoro napraviti i razgovor s Marissom kako biste pobliže upoznali ovu divnu, mladu i talentiranu osobu.

I zapamtite, ne pišete zato što želite nešto reći, pišete zato što imate nešto za reći…

Marissi još jednom čestitamo od srca!

Vaše,

LivNovine

M.I.