U Livnu održana prezentacija projektnih ideja iz Hercegbosanske županije prijavljenih za nagradu “Suncokret”

Zajednički sastanak i prezentacija projektnih ideja iz Hercegbosanske županije prijavljenih za nagradu “Suncokret” Ocjenjivačkom sudu održana je jučer u Livnu u prostorijama Tehnološkog parka Linnovate.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” ove godine obilježava 25 godina uspješnog djelovanja, a na čelu s predsjednicom Udruge, Dijanom Katicom, prati ruralni turizam u Hrvatskoj od samih početaka. Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama, a osim Hrvatske i Bosna i Hercegovina bilježi snažan rast kvalitetnih sadržaja na ruralnim područjima. Još je važnija činjenica da strani i domaći turisti sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Europske kulturne rute Iter Vitis, a po prvi put se, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine, koji sudjeluju sa čak 18 kandidata u različitim kategorijama.

Predsjednica Hrvatske udruge za ruralni razvoj “Klub članova Selo”, Dijana Katica, potaknuta velikim interesom za Suncokret iz Bosne i Hercegovine te višekratnim suradnjama, po prvi put je pozvala i hrvatske predstavnike iz ove zemlje da se kandidiraju. “Jako mi je drago da su se jako kvalitetni kandidati prijavili za ovu nagradu. Već smo u prijavnicama vidjeli da se radi o iznimno kvalitetnim ruralnim smještajima, ugostiteljskim objektima, no i parkovima prirode te drugim značajnim ruralno turističkim projektima. Ovo će biti najizazovnije natjecanje do sada, djelomično zbog najvećeg broja kandidata u ovih deset godina, koliko se nagrada dodjeljuje (180), a dijelom zbog doista velikog broja kvalitetnih kandidata koji zavrjeđuju zlatni suncokret na svojim objektima. Zahvaljujem Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji što su potaknuli kandidate da se prijave, a svima želim puno sreće.” izjavila je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, gđa. Dijana Katica.

Iz Hercegbosanske županije prijavili su se: Continental Adventure d.o.o. (2 projekta), Livno, Hajdučke Vrleti Blidinje, Tomislavgrad, Dan & Co d.o.o. Livno, Udruga „Ergela bosansko-hercegovačkog brdskog konja“ Kupres, ATV Experience i  Stur.ba Livno, UG “Rok fest Busija”, Glamoč, Speleološko društvo “Mijatovi Dvori”, Tomislavgrad, Highlander BiH, Tomislavgrad, Poljoprivredna zadruga Korpa Tomislavgrada, Park prirode Blidinje, Tomislavgrad, Kulturno – informativni centar Tomislavgrad, UM “BUDI ZDRAV KO DREN”, Drvar. Tu su i predstavnici Hercegovačko Neretvanske županije: Villa, sobe u domaćinstvu, “Zlatni dol”, Mostar, Hotel Buna Mostar, a iz Županije Zapadnohercegovačke kandidirali su se: SOR Narcis, Dabio, Motel Kiwi-Seosko gospodarstvo Marića Gaj, Ružići, Grude.

Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u  opatijskom hotelu Royal.