Home > Livno > U Livnu održana Mala škola fotografije

U Livnu održana Mala škola fotografije

U organizaciji Ornitološkog društva „Naše ptice“, u razdoblju od 5.-7. svibnja 2023. održana je Mala škola fotografije za domaće ljubitelje prirode i fotografije. Veliki broj zainteresiranih sudionika ukazao je na potrebu češćeg organiziranja ovakvih događaja.

U petak, 5. svibnja 2023., kao i sutradan, predavanja je vodio višestruko nagrađivani fotograf Geza Farkaš iz Srbije, s više od 20 godina iskustva u fotografiranju prirode. Obrađene su teme poput makro fotografije, fotografije divljih životinja (wildlife photography) i stock fotografije, a fokus je bio na fotografiranju ptica i sisavaca. Uz osnovno teoretsko znanje, polaznicima je prezentirana veliki set fotografske opreme, a omogućeno je i testiranje različitih fotografskih brendova kao što su Canon, Olympus, Nikon i Sony. U poslijepodnevnim satima organiziran je odlazak na akumulaciju Lipa gdje su sudionici naučili kako koristiti ručne postavke na fotoaparatu prilikom fotografiranja te potom testirali stečeno znanje u stvarnim uvjetima.

Posljednjeg dana svoje bogato fotografsko znanje prisutnima je nesebično podijelio livanjski fotograf Marin Mamuza, dobitnik brojnih nagrada na domaćoj i međunarodnoj razini. Na dnevnom redu bile su teme kao što su turistička i avanturistička fotografija, komponiranje ljudi i aktivnosti u krajoliku, promocija turističkih proizvoda kroz fotografiju, tehnike pripovijedanja u fotografiji (storytelling), fotografiranje u „plavom satu“ (blue hour), noćna fotografija i druge. Nakon teorijskog dijela organizirana je praktična terenska nastava na čarobnoj rijeci Sturbi, na lokalitetu Crna Stina. Za dobru atmosferu, osvježenje i organizaciju večere u prirodi pobrinula se domaća turistička agencija Stur.ba canoe and birdwatching, čiji ukusni domaći proizvodi nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

U Maloj školi fotografije sudjelovala su 22 polaznika iz Livna, Kupresa, Tomislavgrada, Posušja i Čitluka, a najmlađi polaznik ima samo 8 godina.

„Veliki broj zainteresiranih i motiviranih sudionika ukazao je na potrebu za češćom organizacijom ovakvih događanja, a na temelju povratnih informacija koje smo dobili, već smo krenuli u planiranje Male škole fotografije 2. Ovom prilikom želim se još jednom zahvaliti svim sudionicima, predavačima i domaćinima na izdvojenom vremenu i prekrasnom druženju. Vidimo se sljedeće godine!“, poručila je Biljana Topić, iz OD Naše ptice.

„Ornitološko društvo „Naše ptice“ će i u budućnosti nastaviti s organizacijom zanimljivih radionica i tečajeva s ciljem promicanja prirodnih i kulturnih vrijednosti, zaštite prirode, primjene održivih praksi korištenja prirode, smanjenja nezakonitih radnji u prirodi i podizanja kapaciteta stanovništva koja egzistira na području Livanjskog polja i susjednih krških polja“, rekao je Goran Topić, koordinator projekta.

Mala škola fotografije organizirana je u sklopu projekta „Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjskog polja u Bosni i Hercegovini“ koji OD Naše ptice provodi u partnerstvu s CZZS i njemačkom zakladom EuroNatur. Projekt je financijski podržala inicijativa DIMFE.