Home > Livno > U Livnu održan sedmi turnir u uličnoj košarci – prikupljeno 3.830 maraka za humanitarne svrhe

U Livnu održan sedmi turnir u uličnoj košarci – prikupljeno 3.830 maraka za humanitarne svrhe

S ciljem promoviranja i uvažavanja kulturne raznolikosti, u Livnu je održan sedmi po redu turnir u uličnoj košarci koji je već nakon prve godine poprimio i humanitarni karakter. Organizatori, livanjska Koalicija za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ i Ženski košarkaški klub Livno, napravili su svojevrsni brend, pokazali i dokazali da različitosti spajaju i obogaćuju.

 

Umjesto košarkaških klubova iz drugih gradova, Koalicija je već drugu godinu zaredom uključila djecu i mlade s poteškoćama u razvoju koji su, zajedno s ostalim sudionicima, promovirali uvažavanje različitosti, kulturu mira, sport i humanost.

 

Ove godine se igralo za liječenje Ane Gloginje, samohrane majke iz Drvara koju je prije pet godina pijani policajac nehotičnim hicem iz pištolja vezao za invalidska kolica.

 

Festival mladosti, humanosti i sporta treću godinu zaredom podržava i Grad Livno.

 

„Ljudskost i humanost ne poznaju granice i to je ono što me veseli i drago mi je da je danas upravo u Livnu ovakva akcija koja, rekao bih, ide izvan granica Livna. I u budućem periodu svako sa svoje pozicije djelovanja treba slati jasnu, nedvosmislenu poruku kohezije, zajedništva, poštivanja različitosti svih nas“, kazao je gradonačelnik Livna Darko Čondrić (HDZ BiH).

 

Turnir iz 2017. spojio je dvije žene koje su postale sinonim za međureligijsku suradnju – muallimu Šejla Mujić-Kevrić i časnu sestru Blanku Jeličić.

 

Za nepuna dva sata je za Anu prikupljeno 3.830 maraka, a Koalicija je jednim događajem objedinila sve na čemu treba raditi, izgradnji mira, međureligijskom dijalogu, ženskom sportu, humanitarnom radu i inkluziji osoba s invaliditetom.

Federalna.ba