U Livnu održan „Sajam karijera HBŽ“

U Livnu je, osmu godinu zaredom, održan „Sajam karijera HBŽ“ kojega je organizirao Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS). Cilj sajma je upoznati maturante srednjih škola s mogućnošću i uvjetima studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i načinom polaganja državne mature.

Potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata s područja HBŽ na Sveučilište u Zagrebu, Zagrebački klub livanjskih studenata je 2014. pokrenuo projekt ”Sajam karijera HBŽ“. Uz povećani broj novoupisanih raslo je i članstvo u klubu, a jedan od ciljeva je i njegovanje vlastite kulture.

“Promičemo naš grad u Zagrebu i jednostavno se povežemo zato što je lakše i novim studentima koji dolaze u Zagreb da se snađu, a i lijepo je imati jedan klub gdje se osjećaš domaće sa svojim prijateljima iz rodnog kraja”, naveo je Marko Mihaljević, predsjednik Zagrebačkog kluba livanjskih studenata.

Inicijativa je podržana i u Zagrebu i u Livnu.

“Podržavamo takvu inicijativu da se studenti prvo organiziraju koji nisu iz Zagreba u Zagrebu, da potičemo u svakom slučaju njihovo djelovanje na sve moguće načine i, naravno, zahvaljujemo se što organiziraju ovakve događaje u svom rodnom kraju”, istakao je Nikola Španić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu.

“Ovo je jako važno budućim studentima iz našeg grada, da se mogu unaprijed upoznati s onim što ih čeka od svojih kolega, saznati sve što ih zanima, i mislim da ovakve projekte treba stalno podržavati”, rekla je Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ.

Studenti su predstavili 20 fakulteta, dijelili brošure, strpljivo odgovarali na pitanja i razmjenjivali iskustva s budućim kolegama, a jedna od njih je vrlo zrelo i zanimljivo pojasnila zašto bi se maturanti trebali opredijeliti za medicinu.

“Rekla bih da medicina nije karijera nego životni put i nije toliko teško koliko se priča – ako vas to baš zanima. Ima puno zanimljivih stvari, pola vremena smo zapravo na praksi, u bolnicama, teško jest, ali se isplati”, kaže Karla Periša, studentica medicine u Zagrebu.

I dok se neki maturanti tek traže, Antonela i Martina znaju što im je budući poziv.

“Planiram farmaciju, a u slučaju da nju ne upišem, onda sam planirala prehrambenu tehnologiju”, kaže Antonela Pavlović, maturantica SSŠ Livno.

“Ja se nadam medicini, a gdje – zavisit će od državne mature i prijemnih”, kaže Martina Tolo, maturantina SSŠ Livno.

Dan poslije održana je prezentacija i simulacija državne mature koja je preduvjet za upis studenata iz BiH na neko od sveučilišta u Hrvatskoj. Grad Livno pokrovitelj je ovog projekta od samoga početka, a sajam je podržalo i Županijsko ministarstvo znanosti, prosvjete kulture i sporta.

federalna.ba/Željka Mihaljević