U listopadu izlaze tri nove knjige koje prate svijet Harryja Pottera

Ako ste fan Harry Potter serijala, onda za vas imamo sjajne vijesti. Tri nove knjige o magičnom svijetu u kojem žive učenici Hogwartsa trebale bi se na policama knjižara naći već ove jeseni, odnosno u listopadu. Ove se godine, inače, obilježava i 20. obljetnica izdavanja prvog romana u serijalu čijim je povodom izdano čitavo jedno novo izdanje knjiškog serijala.

Tri nove knjige koje dolaze, naravno, nisu niti blizu ovim klasicima dječje književnosti, ali im se fanovi ipak raduju. Riječ je o tri svojevrsna priručnika namijenjena djeci koja će na interaktivan način moći provjeriti koje sve tajne i gdje skriva dvorac u kojem se smještena škola za čarobnjake (A Pop-up Guide to Hogearts), upoznati silna magična stvorenja koja obitavaju na području škole (Creatures: A Paper Scene Book) te kroz njih usput saznati i detalje sa setova snimanja filmova. Cijena? Prava sitnica, prva će vas slikovnica na rasklapanje koštati 45 dolara, dok ćete za drugu izdvojiti 30-ak dolara.

Najzanimljivijom se, iz više razloga, ipak čini posljednja u nizu od nove tri knjige koja je zapravo zamišljena kao svojevrsni udžbenik i vodič za snimanje svog prvog filma koji čitatelje kroz sve zakonitosti zanata provodi kroz primjere dosad snimljenih filmova iz popularne franšize. Imagining Hogwarts: A Beginner’s Guide to Moviemaking stajat će 20 dolara.

Stara fora
Bez obzira što je autor ovog članka zagriženi obožavatelj priče o dječaku koji je preživio, ipak valja primjetiti da ovi marketinški trikovi postaju već pomalo dosadni. JK Rowling već godinama siše iz zlatne cice objavljujući svako toliko popratni materijal koji se na tržište plasira netom prije božićne sezone. Jasno, svima nam je stalo do profita, ali najbogatijoj autorici za djecu trebalo bi ipak biti malo više stalo do zaštite svog umjetničkog integriteta jer na ovaj način jedino što može očekivati jest prezir ljudi koji su odrasli na njenim knjigama.