U kupreškom lovištu naseljava se njemački tetrijeb

Šumsko gospodarsko društvo Hercegbosanske šume pokrenulo je projekt nabavke malog tetrijeba ruževca iz Savezne Republike Njemačke i njegovog naseljavanja u lovište Hrbljine – Kujača kod Kupresa.

Planirano je naseljavanje dvadeset koka i deset pijetlova tetrijeba malog. Radi se o ptičjoj vrsti koja je do 60-ih godina prošlog stoljeća bila prisutna na lovištu kod Kupresa.

Ruževaci bi uz minimalna ulaganja, odgovarajuću pripremu terena, uvođenje novih provjerenih tehnologija te uz predan rad, praćenje i čuvanje kroz određeni broj godina trebali zaživjeti u našim šumama, priopćeno je iz Hercegbosanskih šuma.

U sklopu realizacije projekta djelatnici Hercegbosanskih šuma u svibnju su boravili u stručnom posjetu zaštićenom područje Rhona u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, gdje su se upoznali s petnaestogodišnjom praksom dovoza malog tetrijeba iz Švedske, njegovim uzgojem, puštanjem u prirodu, načinom prilagodbe te procesima zaštite od predatora.

Za ovaj projekt osigurano je oko 80.000 maraka, od čega će Fond za zaštitu okoliša FBiH osigurati 80 posto sredstava, a preostali iznos Hercegbosanske šume.

Partneri pri izradi projekta su Šumarski fakultet u Zagrebu katedra lovstva i Šumarski fakultet u Sarajevu, a pozitivno mišljenje o njegovoj provedbi dalo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

(Fena)