Home > BiH > U kojim evropskim državama je najveći porez na dohodak: Objavljeni podaci i za BiH

U kojim evropskim državama je najveći porez na dohodak: Objavljeni podaci i za BiH

Poreska opterećenja značajno se razlikuju širom Evrope, a ta opterećenja za radnike su veća u zapadnoevropskim, razvijenijim državama.

Prema podacima američke “Poreske fondacije”, evropski radnici s prosječnom platom su 2022. godine izdvajali jednu trećinu plate za poreze.

Kako je objavio Euronews, države koje imaju najveći porez na dohodak su Danska (55,9 posto), Austrija (55 posto), Portugal (53 posto), Švedska (52,3 posto) i Belgija (50 posto). S druge strane, države s najmanjim porezom na dohodak su Rumunija (10 posto), Bugarska (10 posto), Bosna i Hercegovina (10 posto), Kosovo (10 posto) i Sjeverna Makedonija (10 posto).

Zašto Danci imaju najveći porez na dohodak

Iznenađujuće je to što velikom broju Danaca ne smeta to što plaćaju veliki porez na dohodak. Zapravo, to smatraju ulaganjem u kolektivnu budućnost države i društva ili načinom da se osigura određeni kvalitet života. Za napomenuti je da je Danska prošlogodišnjim Svjetskim izvještajem o sreći četvrtu godinu zaredom rangirana kao druga najsretnija zemlja na svijetu.

Velikim porezima se postiže da svaki pojedinac ima jednake mogućnosti, a čime se značajno smanjuju ekonomska i socijalna opterećenja.

Pa je tako visoko obrazovanje uglavnom besplatno, a podrška se nastavlja i na radnom mjestu, gdje zaposleni imaju pravo na 52 sedmice roditeljskog odsustva, od čega 32 sedmice plaća država. Danskim modelom tržišta rada, nazvanim “fleksigurnost”, omogućava se fleksibilnost poslodavcima i sigurnost radnicima.

Porezna agencija je institucija kojoj Šveđani najviše vjeruju

Situacija u Švedskoj je slična onoj u Danskoj – stanovništvu ne smeta to što skupo plaća javne usluge. Švedska porezna agencija (Skatteverket) je jedna od najpouzdanijih i najcijenjenijih agencija u državi. Razlog za to jeste što je ova institucija uključena u skoro svaki aspekt života građana.

Manji porezi na jugoistoku Evrope

Euronews piše da su niže porezne stope na jugoistoku Evrope, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, način da se privuku investicije. Smatra se da je riječ o zemljama s jeftinijom radnom snagom, nižim troškovima proizvodnje i neiskorištenim mogućnostima. Neke od država na jugoistoku kontinenta imaju najbrže rastuće ekonomije.

Međutim, pojedine države, među kojima je Rumunija, pokušavaju povećati poreze za zaposlene u softverskom sektoru. Osim toga, nastoji se ukinuti oslobađanje od plaćanja zdravstvenog osiguranja u građevinskom, prehrambenom i poljoprivrednom sektoru kako bi se povećali porezni prihodi.