U Karmelu sv. Ilije održane duhovne vježbe za djelatnike Caritasa u BiH

U Duhovnom centru otaca karmelićana Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru kod Tomislavgrada tridesetpet djelatnika iz Caritasa BiH (9) i svih nad/biskupijskih Caritasa u BiH (Vrhbosanske nadbiskupije /3/, Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske /14/, te Banjolučke biskupije /9/), obavilo je ovogodišnje duhovne vježbe od petka u podne, 11. listopada, pa do nedjelje popodne, 13. listopada 2019., prenosi KTA.

Voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi bio je franjevac Bosne Srebrene profesor biblijskih znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. sc. fra Stipo Kljajić uz sudjelovanje ravnatelja mons. Tome Kneževića i mons. Miljenka Aničića.

I ovogodišnje duhovne vježbe, kao i svi drugi duhovni sadržaji tijekom godine, bili su prilika da svi na trenutak zastanu i duhovno se obnove i okrijepe kako bi još kvalitetnije i odgovornije nosili svoj dio odgovornosti u svim karitativnim aktivnostima Caritasa na bosanskohercegovačkom prostoru. Bila je ovo i prilika za međusobno upoznavanje i druženje. Pripadnost raznim Caritasima i njihovim karitativnim ustanovama dodatno je obogaćenje za sve nazočne djelatnike.

Karmel na Buškom jezeru jedinstveno je mjesto koji kao građevina i svojim cjelokupnim okruženjem uz karmelsku duhovnost svima pruža idealne preduvjete za osobni rast, ne samo djelatnicima Caritasa u BiH, nego svima koji traže Božju blizinu u karmelskom ozračju.

Voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi, koji je u svome svećeničkom poslanju bibličar, svojim riječima na početku duhovnih vježbi pozvao je sve sudionike na sabranost, molitvu, ali i na posvećivanje više pozornosti sebi kako bi u iskrenosti najbolje sagledali vlastitu vjeru i djela kako bi kroz kvalitetne promjene svoj život i svoju osobu učinili sretnom, radosnom i odgovornom prema Bogu i prema svome bližnjemu.

Sva predavanja, obogaćena starozavjetnim i novozavjetnim sadržajima, bila su veliko duhovno obogaćenje kroz novo svjetlo u aktualiziranju svih sadržaja u svakodnevnici svih djelatnika Caritasa u BiH. U središtu su bile teme i razna aktualna pitanja kao što su: kako kvalitetno čitati Bibliju i kroz to osnažiti vlastitu vjeru, Isus u okruženju dobrih i loših ljudi, mjesto i uloga farizeja, Isusovi neprijatelji i prijatelji uz zaključno predavanje koje je u središtu imalo Isusove riječi prije uzašašća kako smo i mi danas njegovi svjedoci. Tijekom predavanja i plodne diskusije neizostavna tema bila je i migrantska kriza na bosanskohercegovačkim prostorima.

Tijekom duhovnih vježbi upriličena je mogućnost za osobnu ispovijed, ali i za razgovor s voditeljem duhovnih vježbi. Jednosatno klanjanje pred Presvetim bilo je dodatno obogaćenje za sve nazočne. Ovogodišnje duhovne vježbe završile su euharistijskim slavlje s narodom u samostanskoj kapelici.

KT