U HBŽ-u traže da se sat vrati na 45 minuta, a ministar se zalaže za potpunu normalizaciju nastave

Hercegbosanska županija se s pandemijom koronavirusa pokušava nekako boriti…

Upućen je prijedlog da se školski sat vrati na 45 minuta, situacija u školama se prati i rješava, a o online nastavi ne razmišlja.

Ministar Petar Galić kaže da je trenutačno na području te županije u osnovnim i srednjim školama 16 pozitivnih učenika i 19 pozitivnih djelatnika, dok je 187 učenika i 31 djelatnik u izolaciji.

„Ako ove epidemiološke podatke usporedimo s onima od prije 7 dana, onda možemo govoriti o smanjenju i broja pozitivnih učenika i djelatnika, ali i smanjenju onih koji su u izolaciji. Ono što treba naglasiti je odgovorno ponašanje svih sudionika u obrazovanju, posebno učenika i obrazovnih djelatnika, koji su po tko zna koji put pokazali odgovornost prema društvenoj zajednici, organiziranost i marljivost i s toga im se svima zahvaljujem“, ističe ministar Galić.

Upitan izlazi li virus iz škola, ili pak u škole ulazi ministar kaže da škole nisu izvorište virusa.

„Moram kazati da smo mi na sastanku ravnateljica i ravnatelja škola, nas iz ministarstva, s predstavnicima epidemiološke službe naše županije kazali kako nas ne očekuje ekspanzija virusa nakon početka škole, prvenstveno zbog odgovornog ponašanja, a naravno i provođenjem mjera koje su nam tada bile naložene. Danas se na sreću iskristalizirao stav kako redovito izvođenje nastave nema alternativu, a također su to i preporuke raznih međunarodnih zdravstvenih institucija, kao i UNICEF-a“, mišljenja je ministar.

Ministarstvo prosvjete HBŽ nije se skrivalo iza Stožera, nego zajedno s istim donosilo odluke na korist djece.

„Prije početka škole na kriznom stožeru ministarstva zdravstva zajednički smo donijeli odluku kako ćemo novu školsku godinu započeti 7. rujna i to se na sreću pokazalo ispravno. Nakon određenog vremena i praćenja stanja, neke mjere smo promijenili, povećali smo trajanje sata, dopustili izvođenje nastave tjelesnog odgoja u dvoranama, jer je apsurdno da je nemamo, a djeca nakon nastave idu na kontaktne sportove. Idući tjedan ćemo zajedno s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo razgovarati oko potpune normalizacije izvođenja redovite nastave, jer koliko god se mi svi trudili oko provođenja i izvođenja online nastave, ona niti u jednom segmentu ne može zamijeniti redovitu nastavu“, zaključio je Galić.

hercegovina.info