U HBŽ-u povoljna epidemiološka slika: Nemamo novozaraženih koronavirusom

Epidemiološka slika u HBŽ-u po pitanju koronavirusa povoljna je i već danima nemamo novozaraženih, potvrdila je za Radio Tomislavgrad dr. Dijana Mamić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a.

„Što se tiče provođenja imunizacije, možemo biti zadovoljni odazivom ljudi na cijepljenje, a i cjepiva za sada imamo dovoljno“, kazala je dr. Mamić, dodavši da sve zdravstvene ustanove na području Županije trenutno raspolažu s određenim količinama Pfizer, AstraZeneca i kineskog Sinopharm cjepiva. Ovih dana resorno županijsko Ministarstvo uputilo je i dopise svim zdravstvenim ustanovama da organiziraju rad ambulanti na način da se cijepljenje provodi bez prethodne najave.

Dr. Mamić također je potvrdila da na području HBŽ-a imamo službeno registrirana dva slučaja mišje groznice. Oboljeli su liječeni u mostarskoj bolnici i otpušteni su kućama.

„Nije to nikakva nova bolest, jer se svake godine pojavljuju pojedinačni ili sporadični slučajevi, a ciklički se javljaju i epidemije s povećanim brojem oboljelih osoba“, kazala je dr. Mamić. B

Budući da se zarazu mišjom groznicom uzrokuje izravnan ili posredan dodir s divljim mišolikim glodavcima i njihovim izlučevinama, iz Zavoda upozoravaju šumske radnike i stanovništvo koje iz bilo kojega razloga boravi u prirodi, pogotovo u blizini šuma i u šumama, da trebaju nositi odgovarajuću odjeću i obuću, radove obavljati u rukavicama, ruke često prati, ne konzumirati šumske plodove bez prethodnoga pranja, ne piti izvorsku, riječnu ili općenito vodu koja nije u sustavu kontrole.

Dr. Mamić smatra da je i veliki problem što se godinama na ovim prostorima nije provodila sustavna deratizacija, te se svakako preporučuje tvrtkama i pojedincima da to što prije učine u svim skladišnim i podrumskim prostorima.

Radio Tomislavgrad/Tomislavcity