U HBŽ-u najveća incidenca zaraženih, idući tjedan odluka o novim mjerama

Cjepiva ima dovoljno. No proces imunizacije teče usporeno pa se povećava broj zaraženih. Hoće li nadležni pooštriti mjere – trebalo bi biti poznato u utorak.

Županije u Federaciji BiH mogu donositi restriktivnije mjere ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije s obzirom na to da se razlikuje od županije do županije.

Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka, Posavska i HBŽ trenutno bilježe najveću incidencu, odnosno, najveći broj potvrđenih slučajeva u posljednjih sedam dana.

U utorak će biti održan sastanak premijera Federacije Fadila Novalića sa županijskim premijerima i ministrima zdravstva. Cilj je da svi zajedno djeluju. Biće razgovarano o novim mjerama koje će omogućiti vraćanje normalnom životu po uzoru na europske zemlje.

“Već se duže vremena najavljuje da u pojedinim institucijama, ustanovama ili u pojedinim mjestima će biti potreban antigenski test, biće potrebno cijepljenje ili da ste preležali bolest potvrda”, naveo je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Ove mjere omogućavaju normalniji, bolji rad i funkcioniranje određenih segmenata društva, poručuje Čerkez. Zasad u kafićima postoji ograničenje broja ljudi koji mogu biti unutar objekta. Novim mjerama bi bilo omogućeno da rade u svom punom kapacitetu.

“Ovo treba gledati u kontekstu normalizacije cjelokupne situacije. Sada imamo cjepiva, imamo mogućnosti. Mi smo dužni da zaštitimo zdravlje stanovništva, dužni da onemogućimo prenos bolesti na druge. Nije ni vrijeme ni mjesto za bilo kakvo natjecanje, ovdje moramo pokazati odgovornost, visoku svijest, moramo pokazati da je BiH kao i sve ostale države vrlo odgovorna i svjesna”, dodaje Čerkez.

Cijepljenje je jedini spas da bismo izbjegli ponovno zatvaranje koje bi uticalo na svaki segment društva. Zato federalni, ali i županijski nivo poziva građane da se cijepe jer konačno imamo dovoljno cjepiva.

“Vlada SŽ je na današnjoj sjednici na osnovu preporuka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SŽ donijela zaključak u kojem se pozivaju svi građani SŽ na što veći odziv na cijepljenje u što kraćem roku. Sarajevska županija trenutno ima dovoljan broj cjepiva raznih vrsta, otvoreni su novi punktovi za cijepljenje i masovnom imunizacijom postižemo kolektivni imunitet”, kaže Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva SŽ.

Broj zaraženih i hospitaliziranih se svakodnevno povećava. Raste i broj osoba koje su umrle od korona virusa. Definitivno je vrijeme da se probudi svijest građana, kolektivna odgovornost i povjerenje da su mjere koje donose Krizni stožeri za dobrobit cjelokupnog stanovništva. U suprotnom, slijedi nam prošlogodišnji scenario.