U hakerskim napadima na RTV HB uništeno više od 100.000 datoteka

Radiotelevizija Herceg-Bosne u četvrtak i petak bila je žrtva cyber napada. “Za sada nepoznati počinitelji “upali” su u naš IT sustav, nakon čega su zloćudnim softverom pokušali uništiti sve materijale koji su spremljeni na našim serverima. Srećom, brzom reakcijom naših djelatnika u tome su samo dijelom uspjeli.

Nakon, napravljene analize i pregleda servera utvrđeno je kako su napadači uništili više od 100 000 raznih datoteka. Riječ je o materijalima koji se svakodnevno koriste u proizvodnji našeg programa, ali i materijalima koji predstavljaju neprocjenjivo nematerijalno blago, materijali koji svjedoče život naših ljudi na ovim prostorima”, priopćila je RTV Herceg-Bosne.

“Pričinjena šteta je neprocjenjiva i jednostavno se ne može izraziti novcem. Uništen je dio ogromnog truda i rada naših djelatnika u proteklih nekoliko godina. Također, zbog napada koji je trajao dva dana naša web stranica bila je privremeno nedostupna, a velikim naporima i zalaganjima naših djelatnika tv i radio programi su emitirani sukladno predviđenoj programskoj shemi.

Ako je cilj napada bio prekinuti ili zaustaviti program jedine javne RTV kuće na hrvatskom jeziku, on nije uspio. Neće ni u buduće”, poručili su s RTV HB. “RTV Herceg Bosne i dalje će svojim gledateljima, slušateljima i čitateljima donositi objektivne i pravodobne informacije i u tome nas nitko neće zaustaviti. Ovaj napad učinit će nas još jačim.

Našim gledateljima, slušateljima i čitateljima zahvaljujemo na pruženoj potpori”, poručili su. RTV Herceg-Bosne u subotu je zbog cyber napada podnijela prijavu protiv N.N. osobe MUP-u HNŽ te Krim odjelu PU Mostar, a u ponedjeljak i Federalnoj upravi policije.

vecernji.ba