Home > Svijet > U Gazi je još više od 20.000 ranjenika

U Gazi je još više od 20.000 ranjenika

Više od 20.000 ranjenika i dalje je u pojasu Gaze, objavili su Liječnici bez granica (MSF), unatoč prvim evakuacijama palestinskih pacijenata, stranaca i osoba s dvojnim državljanstvom u Egipat u srijedu.

“Više od 20.000 ranjenika ostaje u Gazi, gdje im je ograničen pristup zdravstvenoj skrbi zbog blokade i neprestanih bombardiranja” izraelske vojske, ističe se u srijedu u priopćenju te humanitarne organizacije.

MSF, koji dodaje da su 22 njegova međunarodna zaposlenika napustila Gazu preko graničnog prijelaza Rafaha, zatražio je evakuaciju većeg broj ljudi s palestinskog teritorija.

“Onima koji žele otići iz Gaze mora se omogućiti da to učine bez čekanja i bez uskrate prava na kasniji povratak u Gazu”, ocijenio je MSF koji poziva na “trenutni prekid vatre”.

 

Po riječima egipatskog dužnosnika, 76 palestinskih ranjenika i 335 stranaca i osoba s dvojnim državljanstvom napustili su Gazu u srijedu, u prvoj operaciji evakuacije od početka rata Hamasa i Izraela 7. listopada.

UN i nevladine organizacije upozoravaju na katastrofalnu humanitarnu situaciju na malom palestinskom teritoriju s 2,4 milijuna stanovnika.

Vecernji list