U FBiH zaraženo još šest osoba, nakon dugo vremena nema pacijenata na respiratoru

U protekla 24 sata u FBiH je testirano 650 osoba, a kod šest je potvrđena zaraza koronavirusom. Nakon dugo vremena nijedna osoba, od 33 trenutno hospitalizirane, nije na respiratoru, potvrdio je član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

“U posljednja 24 sata pozitivni su testovi osoba iz Zeničko-dobojskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona i Kantona Sarajevo. Riječ je o osobama iz Žepča, Tešnja, Zenice, Sarajeva i Širokog Brijega”, kazao je Pehar.

Do sada je u FBiH testirano više od 25.000 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 998 osoba. Najviše zaraženih je u Hercegovačko-neretvanskom (260) i Zeničko-dobojskom kantonu (241).

“O dobrim trendovima govore i podaci o broju oporavljenih i danas on iznosi 745, dok je trenutno aktivnih 216 pacijenata. U tijeku jučerašnjeg dana nije bilo smrtnih slučajeva, što znači da i dalje imamo 37 preminulih od početka pandemije”, rekao je Pehar.

Kada je riječ o serološkim testiranjima, Pehar je kazao da planovi za testiranja postoje, a da će ona početi provoditi kada Krizni stožer FBiH procijeni da je vrijeme za to.

Pehar je istaknuo da će Krizni stožer danas raspravljati o mjeri koja se tiče broja osoba koje u isto vrijeme mogu boraviti u zatvorenom prostoru.