U Drvaru obilježen „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije

U petak je sedamnaestu godinu za redom održana biskupijska komemoracija za sve žrtve ratova i totalitarizama XX. stoljeća,od 2008. godine obilježena kao „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“.

Svečanom misnom slavlju kojega je predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, uz crkvene predstavnike, vjernike s područja Hercegbosanske županije te gostujuće hodočasnike, nazočio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić. Biskup Komarica u svojoj je propovijedi naglasio kako Crkva mučeništvo smatra najvećim dokazom ljubavi, što je kroz svoju žrtvu očitovao drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor. Zajedno sa svojim vjernicima mučki je pogubljen 27. srpnja 1941. godine, na povratku s hodočašća iz Knina. Podsjetivši na stav pape Ivana Pavla II. koji se očituje kroz službene i obvezujuće dokumente kojima se naglašava osobita vrijednost žrtve života onih Kristovih sljedbenika mučenih i ubijanih iz mržnje prema Katoličkoj Crkvi, izdvaja se poruka kako Crkva u svijetu mora biti usidrena u svjedočanstva svojih mučenika i brižljivo čuvati i braniti sjećanje na njih, poručio je biskup Komarica te najavio poduzimanje određenih koraka kojima će se Banjolučka biskupija zauzeti za beatifikaciju četvorice svećenika ubijenih u II. svjetskom ratu.

Po završetku misnog slavlja, položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomen križa za poginule hrvatske branitelje. Uz molitvu se iznova prisjetilo njihove žrtve za slobodu hrvatskog naroda, kao i žrtve svih onih koji su kroz povijest stradali u ratovima na području Banjolučke biskupije.