Home > BiH > Politika > U Bruxellesu više od 40 političkih aktera iz BiH na političkom forumu između EU i BiH

U Bruxellesu više od 40 političkih aktera iz BiH na političkom forumu između EU i BiH

Više od 40 političkih aktera iz BiH otišlo je u Bruxelles na drugi politički forum pod predsjedavanjem europskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predvodit će izaslanstvo dužnosnika iz Bosne i Hercegovine, uključujući čelnike pet vladajućih stranaka u zemlji čije stranke čine većinu, s entitetskim, ali i županijskim premijerima, dok će ih s druge strane dočekati komesar za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi.

Čelni ljudi Europske unije još jednom će pokušati uvjeriti bh. političare da ova zemlja nema drugu alternativu, ali će pitati za reforme.

poster

00:00

Podsjetimo, posljednji sastanak lidera Trojke s HDZ-om, rezulitrao je, kako su rekli sudionici, jasnim prioritetima iz Federacije. Oni su spremni raditi na reformama.

Lideri iz Republike Srpske imaju pak drugačije planove. Ministar Staša Košarac će, prije odlaska u Bruxelles poručiti, fokus Republike Srpske, i preduvjet za europski put je odlazak OHR-a, stranaca iz Ustavnog suda, te u konačnici integralno, a ne parcijalno usvajanje 14 prioriteta, javlja N1.

 

Lider HDZ BiH Dragan Čović je kao i ranije iskazao optimizam.

“Proći ćemo sve teme i čini mi se, ako bismo mi pokazali vrlo jasnu otvorenost i da svi želimo isto, onda smo vrlo blizu toga da se i u prosincu taj proces proglasi pozitivnim. Da ne pretjerujemo, mi ćemo pokazati vrlo jasnu europsku opredijeljenost i definirati ovih pet, šest stvari koje su još ostale, od Izbornog zakona, Proračuna prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa. Ja sam optimističan”,  naglasio je Čović.

Vecernji list