U Bosanskom Grahovu predstavnici Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije održali sastanak sa gospodarstvenicima

Predstavnici Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije u srijedu, 24. srpnja 2019. godine održali su sastanak sa gospodarstvenicima općine Bosansko Grahovo čime je završen planirani krug sastanaka o temi poticaja gospodarstvu.

Kao i na ranijim sastancima gospodarstvenici su iskoristili priliku da iznesu probleme s kojima se susreću u poslovanju, pri čemu su spomenuti problemi koji su ranije navođeni, no i neki novi, kao što su nerazvijenost financijskog tržišta u Bosni i Hercegovini, zbog koje domaći poduzetnici realiziraju kredite po znatno višim kamatnim stopama u odnosu na poduzeća u ekonomski razvijenim zemljama, što ih automatski stavlja u neravnopravan položaj, odnosno njihove proizvode čini skupljima, a time i nekonkurentnima.

U tom smislu poduzetnici su istaknuli kako je veoma teško ispuniti uvjete koje zahtijeva Razvojna banka F BiH, tako da su poduzetnici u većini slučajeva ipak primorani kredite realizirati kod komercijalnih banaka. Nakon sastanka predstavnice poduzeća Brick d.o.o., koje se bavi proizvodnjom i prodajom cigle su pozvali predstavnike Ministarstva u obilazak njihove ciglane.

Predstavnici Ministarstva su obišli pogone, te su se upoznali s poslovanjem poduzeća, pri čemu je opet došao do izražaja problem nedostatka sirovine u drvnoj industriji, koji se negativno održava i na ostale industrijske grane. Budući da se cigla za prodaju pakira na drvenim paletama, a da zbog pomanjkanja drvne sirovine kasni i isporuka paleta, svako kašnjenje uzrokuje dodatne financijske troškove ovom poduzeću.

Sa ovim sastankom je završio krug sastanaka s gospodarstvenicima u svih šest općina Hercegbosanske županije, te će resorno Ministarstvo objediniti izvješća sa svih sastanaka i uputiti ih Vladi Hercegbosanske županije, kako bi je dodatno upoznalo sa nužnošću i hitnošću poduzimanja mjera za oporavak gospodarstva.