U bolnicu primljeni dječaci sa teškim povredama testisa, da li je u pitanju TikTok izazov?

U Kliničko-bolnički centar u Osijeku u proteklih nekoliko dana primljeno je više dječaka s torzijom testisa nego inače, a prema nekim nezvaničnim navodima, povrede su zadobijene zbog igranja izazova na TikToku.

– Mogu samo reći da imamo veći broj slučajeva torzije testisa kod djece ovih dana. Kod torzije testisa dolazi do prekida cirkulacije i trajnog propadanja testisa. U najtežem slučaju rezultat liječenja je uklanjanje takvog testisa – rekao je za Glas Slavonije doktor Dalibor Divković, direktor Zavoda za dečju hirurgiju KBC-a.

Trojica tinejdžera još uvijek u bolnici

Iako nema zvanične potvrde niti to jdeca žele da priznaju, dječaci su navodno zadobili povrede igrajući izazov na TikToku “Hit Him in the Balls Challenge” (“Udari ga u testise”), piše ovaj portal.

Doktor Dalibor Divković kaže za Jutarnji list da se ne može sa sigurnošću potvrditi takva pretpostavka jer mladići za to nisu dali potvrdu. Također je sigurno da nije bila riječ o traumi. Odnosno da torzija testisa nije nastala recimo od udarca.

– Od petorice tinejdžera koji su primljeni na našoj klinici dvojica su stigla na vrijeme i problem je riješen dok su trojica i dalje na liječenju jer su prekasno potražili ljekarsku pomoć. Nerijetko djeca skrivaju da imaju problem naročito kad se radi o testisima a onda dok krene liječenje prođe previše vremena – objašnjava on. Dodaje da je kod najtežih slučajeva neizbježno uklanjanje testisa.

Na žalost, kaže doktor, mobilni telefoni koje u rukama drže po cijeli dan omogućavaju djeci da dođu do raznih sadržaja koji nesumnjivo ne samo da nisu za njih već mogu biti štetni za njihovo fizičko, a naročito psihičko zdravlje.

Sličan izazov bio i 2019. godine

Inače, torzija testisa izaziva veliku bol, mučninu i povraćanje a potom slijedi i otok pa čak i povišena tjelesna temperatura.

Iako se torzija testisa može pojaviti spontano, ona se događa i nakon povreda. Ljekari ističu da je najvažnije odmah se javiti u bolnicu.

Još 2019. godine britanski mediji su pisali kako je 12-godišnji dječak zamalo ostao bez testisa zbog izazova pod nazivom “Bangcock”.

Dječaci bi u školama pitali “koji je glavni grad Tajlanda”, a kada bi im neki dječak odgovorio da je to Bangkok, što može zvučati kao “bangcock”, udarac u muški polni organ, dobio bi udarac baš u to mjesto. Majka 12-godišnjaka upozorila je tada roditelje i djecu da shvate posljedice takvih izazova.

 

 

(avaz)