Home > BiH > U Bihaću održana konstituirajuća sjednica Ministarske koordinacije u oblasti socijalne politike FBiH

U Bihaću održana konstituirajuća sjednica Ministarske koordinacije u oblasti socijalne politike FBiH

U petak, 29. rujna 2023.godine u Bihaću je održana Prva, konstituirajuća, sjednica Ministarske koordinacije u oblasti socijalne politike, koju je imenovala Vlada Federacije BiH  na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Ministarska koordinacija koju čine Federalni ministar i ministri iz oblasti socijalne politike iz svih deset županija ima zadatak da, kroz razmjenu mišljenja i ideja o strateški važnim pravcima djelovanja u oblasti socijalne i dječje zaštite, unaprijedi sustav socijalne i dječje zaštite u Federaciji BiH.

Djelovanje Ministarske koordinacije usmjereno je na pružanje socijalne podrške i zaštite najranjivijim kategorijama stanovništva, kroz usklađivanje politika u oblasti socijalne i dječje zaštite između federalne i županijske razine vlasti, a s ciljem izjednačavanja prava i usluga na području cijele Federacije.

Glavna tema sastanka bila je uspostavljanje jednakih socijalnih prava i usluga te izrada jedinstvenog Kataloga socijalnih prava i usluga za cijelu Federaciju BiH što je od velikog značaja za širu društvenu zajednicu.

Ministar rada zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Momčilo Bajić, na sastanku je ukazao na aktualne probleme s kojima se u svom radu i djelovanju susreću centri i službe za socijalnu skrb u Hercegbosanskoj županiji, što je posljedica, prije svega, nedostatnost u kadrovskim i institucijskim kapacitetima. Tom prilikom ministar Bajić je rekao da je za pravilan rad tijela skrbništva, koje trebaju biti u službi najranjivijih kategorija stanovništva, neophodno osnivanje centara za socijalnu skrb u općinama Drvar i Bosansko Grahovo. Također, naglasio je važnost podrške s federalne razine u rješavanju postojećih problema. Nakon održane sjednice obavljena je i posjeta sigurnoj kući „Žene s Une“ u Bihaću gdje se smještaju i žrtve nasilja s područja Hercegbosanske županije. Tom prigodom ministri i njihovi pomoćnici upoznati su od strane djelatnika sigurne kuće s problematikom smještaja žrtava nasilja i samim funkcioniranjem kuće, te o odnosima i problemima koji se javljaju na terenu u suradnji s nadležnim državnim tijelima u vezi sa zbrinjavanjem žrtava nasilja.

Sljedeća sjednica Ministarske koordinacije zakazana je za drugu polovinu siječnja 2024. godine u Orašju, a svaka slijedeća će se održavati kvartalno u drugoj županiji.