U BiH živi 90.000 nepismenih osoba

Obrazovano stanovništvo odraz je države. U 21. stoljeću Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim problemom.

Prema podatcima Agencije za statistiku u BiH živi oko 90.000 nepismenih osoba!Bosna i Hercegovina ima najvišu stopu nepismenih u regiji. Slika je još sumornija ako se ima u vidu da je još veći broj ljudi funkcionalno nepismeno i da nije u stanju, između ostalog, koristiti najmodernije informacijske tehnologije, piše Dnevni list.

Među nepismenima više žena nego muškaraca

Studija o mladima BiH 2018/2019, pokazala je da samo 13% mladih u BiH ima sveučilišnu diplomu, 50% trogodišnje srednje obrazovanje, a čak 4% mladih nema nikakvo formalno obrazovanje.Ista studija kaže da skoro svaka druga mlada osoba ostane na trogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju ili nižem. To znači da je BiH daleko ispod prosjeka Europske unije.

Svaka 4 osoba u BiH prerano napušta obrazovni proces. Financijski problemi su glavni razlozi, a samo 7% učenika i studenata prima neku stipendiju, obično od 100 do 200 maraka. Veliki je postotak i onih koji nikada nisu bili u inozemstvu u svrhu visokog obrazovanja, a čak 99,5% njih nije otišlo izvan BiH na daljnje usavršavanje. Zabrinjavajuće je i to da 46,5% mladih nikad nije prošlo praktični dio, odnosno pripravnički, piše u studiji.

Zabrinjavajući je podatak da je u Bosni i Hercegovini čak pet puta više nepismenih žena nego muškaraca.

U BiH je skoro 40 posto stanovništva, ili više od 1,2 milijuna bh. građana starijih od deset godina, informatički nepismeno, odnosno ne zna koristiti računalo niti internet.

Reforma obrazovanja neophodna

Bez obzira je li netko smatrao da je postotak nepismenih visok ili nizak, svakako se radi o problemu koji se ne smije ignorirati, jer se radi o ljudskoj egzistenciji i funkcioniranju unutar društva.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine navelo je da je neophodna reforma svih razina obrazovanja kako bi se osigurala pismenost koja ne znači samo sposobnost čitanja i pisanja, a sve to da bi ispratili standarde Europske unije i suvremenog svijeta.

Promoviranje znanja kao društvene vrijednosti mora biti najviši prioritet bh. društva.