Home > BiH > U BiH prošle godine identificirano 38 žrtava trgovine ljudima

U BiH prošle godine identificirano 38 žrtava trgovine ljudima

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima – 30. srpnja, Udruženje ”Novi put” od danas provodi na području HNŽ-a i ŽZH-a kampanju podizanja svijesti o borbi protiv trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina je službeno identificirana kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce, koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnog prosjačenja, prisilnih brakova, ističu iz Udruženja ”Novi put”.Tijekom 2022. godine u BiH je identificirano 38 žrtava trgovine ljudima, što je znatno manji broj u odnosu na 61 žrtvu identificiranu u 2021. godini. Od ukupnog broja identificiranih, njih 29 je bilo maloljetno, navodi se u priopćenju iz Udruženja ”Novi put”.

S obzirom na porast broja zainteresiranih osoba za odlazak na rad u inozemstvo, te činjenicu da se sve veći broj državljana BiH iskorištava izvan granica BiH, ”Novi put” će u idućem razdoblju u Mostaru uspostaviti informativni punkt, na kojem će se pružati informacije o sigurnoj migraciji i načinima zaštite od svih oblika iskorištavanja.

Trgovina ljudima, ili kako se još naziva ”moderno ropstvo”, znači prodaju ljudskih bića u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije na gradilištima, poljoprivrednim dobrima i domaćinstvima, prisilnog prosjačenja, nelegalnog usvajanja, prisilnog oduzimanja organa.Kako navode u Udruženju ”Novi put”, borba protiv trgovine ljudima nije isključivo odgovornost samo nadležnih institucija, nego i svakog pojedinca jer ”svaki savjestan i odgovoran građanin može doprinijeti sprječavanju ovog problema, pomoći u otkrivanju ovog kaznenog djela te zaštiti potencijalnih i stvarnih žrtava”.

Jabuka