U BiH je sve skuplje, samo cijena razvoda ista

Period pandemije koronavirusa, nakon kojeg su se građani BiH suočili s brojim ekonomskim izazovima poput otkaza, besparice i sveopćeg beznađa, doveo je do povećanog broja razvoda u Bosni i Hercegovini.

Do naglog rasta cijena došlo je u skoro svim sferama života. Poskupljuje sve, od kruha, energenata, do lijekova. Međutim, zanimljivo je da cijena razvoda nije mijenjana, a odvjetnici kažu da često idu ispod odvjetničke tarife i izlaze ususret klijentima.

Odvjetnik Azur Prnjavorac kaže za „Avaz“ da je cijena usluga identična kao što je bila te da nije bilo izmjena i dopuna.

– Razvod braka spada u predmete čija je imovinska vrijednost neprocjenjiva, odnosno, recimo, kao da je vrijednost 10.000 KM i, prema toj vrijednosti, svaka radnja učinjena od odvjetnika iznosi 360 KM, plus PDV. Tužba za razvod braka je 360 KM, s tim da stranka ima mogućnost da sama sebe zastupa – govori Prnjavorac.

Paradoksalno, ali je činjenica da je pandemija „primorala“ supružnike da više vremena provode zajedno, što je uzrokovalo povećan broj razvoda.

– Što su ljudi manje skupa, manje je prilika za konflikte – dodaje Prnjavorac.

Odvjetnica Elma Arnautović, također, potvrđuje da se cijene razvoda nisu mijenjale te da se broj razvoda povećao od perioda pandemije koronavirusa.

O povećanom broju razvoda u periodu pandemije kaže kako je činjenica da su partneri koji su inače bili zauzeti poslovnim obavezama bili prinuđeni više vremena provoditi zajedno.

– Neki su se tada i bolje upoznali, što im se, očito, nije svidjelo. Primjetan je trend sporazumnog okončanja brakova, što je pohvalno jer skraćuje proceduru i znatno manje košta – zaključuje Arnautović.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da se u 2021. za devet mjeseci razvelo 1.519 parova, dok je godinu prije taj broj iznosio 1.354, što predstavlja povećanje od 11,36 posto