U banjolučkoj katedrali Livnjak, Ilija Kelić, zaređen za đakona

Ilija je rođen 1969. u mjestu Prisap, u župi Ljubunčić kod Livna, u obitelji Vinka i Slavke, rođ. Karaula, koji imaju još četiri sina i dvije kćeri. Nakon srednje škole Ilija se odselio u Zagreb u kome je proveo skoro cijeli život. Osjetivši duhovni poziv, upisao je i diplomirao teologiju 2020. na isusovačkom Filozofsko-teološkom studiju u Zagrebu.

Voli Krista i njegovu Crkvu, pa se ne boj budućnosti

Na Nedjelju Dobrog Pastira i Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, 8. svibnja, banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u katedrali Sv. Bonaventure za đakona je zaredio Iliju Kelića, rodom iz župe Ljubunčić kod Livna.

Koncelebrirala su petorica svećenika među kojima su bili i ređenikov župnik iz Zagreba vlč. Antun Vukmanić i dekan Filozofsko-teološkog studija u Zagrebu p. Ivo Antunović.
Biskup Franjo u prigodnoj propovijedi, između ostalog, govorio je o ovogodišnjoj poslanici pape Franje u prigodi Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja predstavljajući njezine glavne naglaske. Zatim je protumačio „središnji pojam“ za cjelokupno Božje djelo otkupljenja ljudskog roda, „svetu razmjenu“, kao prastvarnost kršćanstva. Naglasio je važne činjenice u kršćanstvu – „Božji govor i čovjekov odgovor“, Božje dragocjeno sebedarje čovjeku i čovjekovo dužno uzdarje Bogu, što je usko povezano sa žrtvom. Pojasnio je da kršćanstvo nije nikakva „papirnata religija“, nego naglašeno „iskustvena“.

Potom se posebno obratio ređeniku Iliji i podsjetio kako ga je „Krist, Dobri Pastir – nakon dosadašnjih brojnih poslova i obveza u raznim životnim sredinama u svojoj ljubavi okrenuo i naputio na jedan novi i još važniji posao koji mu sada povjerava, upravo na ovom mjestu, u ovom dijelu svoje Crkve, tj. u njegovoj rodnoj biskupiji“. Naveo je konkretne zadaće njegove đakonske službe u Crkvi i u ime Crkve, te mu posvijestio ozbiljnost obveza koje preuzima svojim đakonskim ređenjem. „Voli Krista i njegovu Crkvu, pa se ne boj budućnosti“, poručio je biskup novoređeniku zaželjevši mu tijesnu suradnju s Duhom Svetim i zazvavši majčin zagovor Presvete Djevice Majke Božje i Majke Crkve na njega i na sve nazočne.
Na kraju mise biskup je zahvalio nazočnima za njihove molitve za nova duhovna zvanja potaknuvši ih da i u buduće mole za svete i Kristu odane svećenike, redovnike i redovnice.

Župa Vidoši