Tužiteljstvo se žalilo na puštanje Novalića, Solaka i Hodžića: Svi građani moraju biti jednaki pred zakonom

Tužiteljstvoo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu Sudu BiH na rješenje o prijedlogu pritvora u predmetu Novalić i drugi. “Tužilaštvo BiH žalbu na osporeno rješenje temelji na povredi načela jednakosti građana pred zakonom, kao i dosljednoj tvrdnji da izrečene mjere zabrane ne mogu osigurati provođenje efikasne i neometane istrage”, rečeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Navodi se da je tužiteljski tim Tužiteljstva BiH, u interesu efikasnog i pravovremenog osiguranja istrage, žalbu uputio i prije isteka zakonskog roka od 72 sata.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužiteljstva BiH da Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor te ih je pustio na slobodu uz mjeru zabrane.

Umjesto toga, u rješenju Suda BiH kojim se nalaže da osumnjičeni odmah budu pušteni na slobodu, stoji da im se izriče zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126. a stav 1. točka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužiteljstva BiH u vezi s ovim krivičnim predmetom.

Također, osumnjičenima je zabranjeno da se međusobno sastaju i kontaktiraju.

Tužilaštvo BiH obrazložilo je da je zatražilo određivanje pritvora zbog koluzijske opasnosti, bojazni da bi osumnjičeni na slobodi utjecali na svjedoke, prikrivače i suučesnike. Iz Tužiteljstvaa BiH kazali su da javnost opravdano očekuje hitnu istragu, postupanje i kvalitetno vođenje istrage.

Klix.ba