Turistički vaučeri od 200 KM građane FBiH očekuju tek u kolovozu

Turistički vaučeri u vrijednosti od 200 KM trebali bi početkom kolovoza biti ponuđeni stanovnicima entiteta Federacije BiH. No, postavlja se pitanje je li se cijeli proces “izvukao” i koliko bi efekti bili jači da se ideja brže provela u djelo.

Resorna ministrica Edita Đapo za Klix.ba kaže kako se nada da će do kraja srpnja biti okončane sve zakonom utvrđene procedure, kako bi početkom kolovoza vaučeri bili u funkciji.

Vaučeri od 200 KM za stanovnike FBiH odluka su Vlade FBiH o izdvajanju pet milijuna KM u okviru pomoći sektoru turizma, koja je usvojena 16. lipnja. Od tada je prošlo skoro mjesec dana.

Iako se očekivalo da će bonovi biti dostupni već u srpnju, to se neće dogoditi, već će vrijediti do kraja godine.

Ipak, ostaje dojam da se s provedbom odluke na terenu kasnilo, s obzirom na to da mnogi građani godišnji odmor planiraju ranije te tijekom lipnja i srpnja. No, državni bon će u svakom slučaju biti dobar i dovoljan za putovanje u domovinu.

Svi koji žele dobiti ovaj novac trebaju rezervirati turističku uslugu u vrijednosti od najmanje 250 KM. To znači da bi građanin na taj rezervirani iznos platio samo 50 KM, jer bi od države dobio 200 KM. Kupnja aranžmana i korištenje vaučera vršit će se putem online platformi koje već nude aranžmane za putovanja i ljetovanje.