Home > BiH > Tržište u BiH preplavila uvozna lubenica, a domaći urod prepolovljen

Tržište u BiH preplavila uvozna lubenica, a domaći urod prepolovljen

Ovogodišnji prinosi lubenice na području Republike Srpske su prepolovljeni, a glavni razlog su loši vremenski uvjeti na samom početku proizvodnje.

Cijena je nešto viša nego prošle godine, ali je tržnice preplavila lubenica iz Albanije i Makedonije.Proizvođači lubenice u Semberiji svakoga dana na tržnicama s prikolicama domaće lubenice čekaju kupce.

Jest bilo nešto pod vodom, ali slab je rod ove godine. Četiri do pet tona bit će po dulumu. Veliki je i uvoz, a i repromaterijal za lubenicu, a to je najskuplji artikal što se proizvodi, ističe Jovica Mitrović, proizvođač lubenice, prenosi BHRT.

Iako je cijena nešto veća, najmanje računice imaju proizvođači. Nakupci prodaju drugom nakupcu i dok lubenica stigne do potrošača, cijena bude i utrostručena.Cijena je tu i tamo solidna, ali nema kupca. Prošle godine bila je ista cijena goriva i gnojiva, ali je bila roba jeftina, sad je solidno ipak, moramo biti realni, mišljenja je poljoprivrednik Predrag Lukić.

Nedžad Velagić, proizvođač lubenice iz Janje, kaže da su troškovi proizvodnje ove godine bili dvostruko veći nego prošle, prenosi Večernji list.

I deset feninga znalo je biti, ove godine nije se nešto ni posijalo, ljudi su odustali jer je to veliki ulog, skupa je to investicija. Hektar lubenice košta 5.000 KM. Lubenica ima dosta izdataka, sjeme, humus, prihrana, folije, rad kap po kap… skupa je investicija lubenice.

Problem je i prekomjeran uvoz iz Albanije i Makedonije. Zbog toga je iz godine u godinu sve manje proizvođača. Iz udruga poljoprivrednika ističu da veleprodajna cijena domaće lubenice ne bi trebala biti manja od 0,50 ili 0,60 KM po kilogramu.

Jabuka.tv