Trenutno najtraženija zanimanja u BiH

Najviše nezaposlenih osoba na evidencijama u Federaciji BiH čine osobe sa srednjom stručnom spremom trećeg i četvrtog stupnja.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, najbrojniji na evidencijama su ekonomisti, pravnici i osobe sa završenim Fakultetom političkih znanosti, zatim maturanti gimnazije, ekonomski tehničari, strojarski tehničari, kao i prodavači, frizeri i automehaničari.

“Na evidencijama službi za zapošljavanje u Federaciji BiH nalazi se 46 doktora znanosti, 5.785 magistara te ukupno 25.528 osoba s visokom stručnom spremom. Na evidencijama se nalaze 98.563 osobe sa srednjom spremom trećeg stupnja i 87.332 osobe sa srednjom školom četvrtog stupnja”, kazali su nam iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Kada je riječ o zanimanjima koja su najtraženija, u Federaciji BiH su na vrhu liste IT stručnjaci (programeri, inženjeri elektrotehnike, web dizajneri), zatim magistri farmacije, inženjeri strojarstva i inženjeri građevine.

“Analizirajući broj zaposlenih osoba po strukama i zanimanjima u Republici Srpskoj, vidimo da, iako su na evidenciju nezaposlenih prijavljeni u velikom broju diplomirani ekonomisti i diplomirani pravnici, poslodavci iskazuju veliki interes za njihovim zapošljavanjem. Također, poslodavci iskazuju interes i za zapošljavanjem profesora matematike, profesora matematike i fizike te inženjera informacijskih tehnologija, koji su u malom broju prijavljeni na evidenciju nezaposlenih”, kažu iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Prema podacima ovog zavoda, na evidenciji nezaposlenih s 31. 7. 2021. godine evidentirano je 75.108 nezaposlenih osoba. U okviru trećeg stupnja stručne spreme na evidenciji nezaposlenih u Republici Srpskoj najviše je evidentirano prodavača, bravara i automehaničara.

“U okviru četvrtog stupnja stručne spreme najviše je evidentirano ekonomskih tehničara, strojarskih tehničara te maturanata gimnazije. Kada je riječ o sedmom stupnju stručne spreme, najviše je evidentirano diplomiranih ekonomista, diplomiranih pravnika te profesora razredne nastave”, podaci su Zavoda za zapošljavanje RS-a.

Od ukupno 6.649 osoba na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, sa VSS su 6.624 osobe, magistar/master ima 25 osoba, dok osoba sa zvanjem doktora znanosti nema na evidenciji zavoda.

“Sa srednjom stručnom spremom vodi se 2.186 osoba. Kroz ovaj stupanj stručne spreme evidentiran je veliki broj zanimanja koja obrazuje srednjoškolski sustav kako u Brčko distriktu BiH tako i u ostalim dijelovima BiH. Ukupan broj zanimanja koja evidentiramo sa srednjom stručnom spremom je 142”, kazali su nam iz Zavoda za zapošljavanje Brčkog.

Na evidenciji nezaposlenih, dodali su, najviše je ekonomskih tehničara, prodavača, maturanata gimnazije, diplomiranih ekonomista, poljoprivrednih tehničara, dok je najmanje konfekcionara tekstila, diplomiranih pravnika i veterinarskih tehničara.

“Najtraženija radna mjesta su instalater szstava suhe gradnje, vozač, kuhar, konobar, trgovac, zavarivač, fasader, monter, keramičar, električar te instalater vodovodnih i kanalizacijskih cijevi. Pored zanatskih djelatnosti koje potražuju navedena zanimanja, izražen je deficit visokoobrazovanih kadrova u profilima inženjera građevine, strojarstva, elektrotehnike, kao i nedostatak doktora veterine”, kažu iz ove brčanske institucije, piše Klix.ba.