Home > Županija > Tomislavgrad: U tjedan dana jednom pozitivan, a jednom negativan na koronavirus

Tomislavgrad: U tjedan dana jednom pozitivan, a jednom negativan na koronavirus

Nakon što je 24. travnja muškarcu Ivanu Tabaku iz Eminova Sela kraj Tomislavgrada testiranje na Covid-19 pokazalo da je inficiran ovom zarazom, kao i njegovom bratu, u četvrtak su iz Mostara stigli drugačiji rezultati.

Prema tim rezultatima spomenuti muškarac i njegov brat nisu zaraženi ovim virusom, te je na portalu Tomislavcity objavio svoju stranu priče.

Dovezao oca i testiran

Kako kaže, od početka je izražavao duboku sumnju u rezultate testova i da mu nije jasno kako je rezultat mogao biti pozitivan. Osjećao se vrlo dobro, a nikakve simptome ovoga oboljenja nije imao.

Prema onomu što je rekao, oca je zbog naglog pogoršanja zdravstvenoga stanja (kronični bolesnik) doveo u DZ Tomislavgrad.

Dok su čekali na prijem, očevo stanje se stabiliziralo. Budući da su na hitnoj poznavali njegova oca i povijest bolesti, rekli su da ne bi ništa poduzimali jer nema njegove liječnice. No, izmjerili su mu temperaturu koja je bila povišena te ih uputili kući.

”Dan poslije pozvali su nas u DZ Tomislavgrad i uzeli briseve kako bi nas testirali na koronavirus. Nisu nam dali nikakve daljnje upute kako se trebamo ponašati. Opet, dan poslije, (petak) stigli su nalazi koji su za mene i brata pokazali prisustvo koronavirusa, a svi ostali iz obitelji bili su negativni.

To nam je bilo čudno jer nismo nikako mogli povezati gdje bi se mi mogli zaraziti, a da su uz to svi ostali članovi naših dviju obitelji bez virusa”, kazao je Ivan.

”Mjerodavni su sproveli propisane procedure i uzeli naše kontakte – njih oko 50 i svima dali naloge o samoizolaciji. Mnogi od mojih prijatelja došli su u vrlo nepovoljnu situaciju jer nisu mogli ići na posao iako su se i oni osjećali dobro. Žalostilo me je saznanje da se upravo zbog mene nalaze u tako nezahvalnoj situaciji. Iako sam se osjećao jako dobro pa i radio teže fizičke poslove u dvorištu, neki susjedi nisu dobronamjerno gledali kada bih izašao iz svoga dvorišta ili sam prošetao u polje. Neki su govorili i da će me zbog toga prijaviti policiji.

Policija je redovito dolazila u obilazak, provjeravala pridržavam li se mjera samoizolacije. Evo, bili su i danas. Ni njima nije jasno kako to da sam sada negativan na Covid-19”, kazao je Ivan.

Vijest da su današnji nalazi za oba brata negativna, priopćila im je dr. Diana Mamić s kojom su ovih dana bili u redovitome kontaktu.

”Kazala nam je da idućega tjedna trebamo napraviti još jedan nalaz i ako bude negativan, onda ćemo dobiti potvrdu da nismo zaraženi. Do tada ostajemo u samoizolaciji. A ovo što sam proživio u zadnjih tjedan dana ne bih poželio ni crnome neprijatelji”, dodaje.

Neugodno iskustvo

Vjeruje da da će i novo testiranje za njega i brata biti negativno te se nada kako će ovu neugodnu epizodu čim prije zaboraviti.

Županijska epidemiologinja i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije, dr. Dijana Mamić potvrdila je ono što je kazao Tabak.

”Kazao je onako kako je. Međutim, nije prvi put da se ovako što dogodi pa da netko bude lažno pozitivan ili lažno negativan na virus. Često moramo ponavljati briseve (retestiranja). Razlog može biti greška prilikom uzimanja brisa ili kvaliteta brisa, možda neka granična vrijednost ili da je u tijeku neko drugo virusno oboljenje. Činjenica je da se događaju situacije za koje trenutno nemamo objašnjenje. Korona je novi virus koji nije dovoljno istražen. Međutim, mi moramo postupati u skladu sa smjernicama koje su nam date od Federalnoga ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije. Ovdje bih samo željela naglasiti da je 90 posto osoba u Hercegbosanskoj županiji, kod kojih je utvrđena infekcija koronavirsusom, asimptomatično – dakle, apsolutno bez ikakvih simptoma. No, oni su nositelji bolesti, iako nisu bolesni. Vjerujem da bi ovu situaciju bolje mogli protumačiti infektolozi i mikrobiolozi”, kazala dr. Mamić za Tomislavcity.

Podsjetimo, svih 14 uzoraka koji su uzeti tijekom jučerašnjega dana s područja Hercegbosanske županije – 9 iz Tomislavgrada i 5 iz Livna je negativno na koronavirus.

Do sada je na području HBŽ-a evidentiran 41 slučaj covida-19, jedan slučaj završio je smrtnim ishodom, pet osoba se vodi kao izliječeno, dok je aktivno još 35 slučajeva.

”Zadovoljna sam kako se odvija situacija s koronavirusom u našoj županiji. Mogu s ponosom istaknuti da već jedanaesti dan u Livno nemamo novooboljelih, u Tomislavgradu protječe šesti dan bez novooboljelih, dok u ostalim općinama u županiji uopće nemamo zaraženih”, kazala je dr. Mamić, prenosi bljesak.info.