Tomislavgrad: Trgovine prehranom nedjeljom neće moći raditi, izuzev u dane prigodnih proslava

U Tomislavgradu je danas održana dvadeset deveta sjednica Općinskog vijeća na kojoj je usvojen Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o radnom vremenu objekata iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti. Prema toj Odluci trgovine prehranom nedjeljom će ubuduće moći poslovati samo u vrijeme prigodnih proslava i to u vremenu od 7 do 18 sati, dok pekarnice i trgovine na malo suvenirima i rukotvorinama mogu poslovati svakim danom od 7 do 21 sati.

Također, usvojen je i rebalans proračuna općine za 2020. godinu koji je zbog situacije s koronavirusom manji za oko 6 posto. Podsjećamo planirani proračun za ovu godinu iznosio je oko 12 milijuna i 834 tisuće KM, a rebalansom iznosi oko 12 milijuna KM.

Kako je obrazloženo, izvanredne okolnosti izazvane koronavirusom u značajnoj mjeri utjecale su na punjenje općinskoga proračuna, a ujedno je nastupila i potreba za intervencijom za pomoć lokalnim gospodarstvenicima koji su pretrpjeli značajne štete u svom poslovanju na način da im je u potpunosti bio zabranjen rad. Stoga je i prihodovna strana proračuna manja, a na rashodovnoj se nije moglo ulagati u kapitalne investicije. Istaknuto je i da su izostala ili pak kasnila primanja s viših razina vlasti.

Između ostaloga Vijećnici su tijekom sjednice dali i prethodnu suglasnost županijskom Ministarsku gospodarstva za donošenje Odluke o pristupanju provođenja procedure dodjele koncesije za izgradnju 4 mini hidrocentrale na rijeci Šujici, uz zaključak da se na tu temu održi i javna rasprava.

Usvojena su i Izvješća o radu za 2019. godinu Kulturno-informativnoga centra, Gradske športske dvorane, Dječjega vrtića i Javnoga komunalnog poduzeća.

Kroz izvješća, vijećnici su upoznati i o stanju sigurnosti na području PU Tomislavgrad za 2019. godinu kao i o stanju kriminaliteta na području odgovornosti PU Tomislavgrad. Također, usvojili su prijedlog zaključka o davanju suglasnosti, Udruzi za zaštitu prirode i okoliša „Kongora“, na projekt „Arheološkog istraživanja i zaštite delmatske gradine na Libu.

Tomislavcity