Home > Županija > Tomislavgrad ima najveći promet po fiskalnim uređajima u HB županiji

Tomislavgrad ima najveći promet po fiskalnim uređajima u HB županiji

Tomislavgrad ima najveći ekonomski značaj u Hercegbosanskoj županiji, gotovo kao Grad Livno i Općina Drvar zajedno. Naravno, ovo vrijedi samo ako gledamo promet na fiskalnim uređajima. Iako ovo nije najbitniji kriterij, važan je pokazatelj razvijenosti i kretanja unutar jedne lokalne zajednice.

Iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine objavili su podatke o fiskalnom prometu u prvih devet mjeseci ove godine u svakoj od općina/gradova Federacije BiH.Prema ukupnom prometu na fisklanim uređajima u Federaciji BiH, u Hercegbosanskoj županiji je ostvareno oko 1,75% prometa (što je pojedinačno manje od, recimo, Posušja s 2,06 ukupnog prometa u F BiH ili Viteza s 1,95%…).

Za prvih 9 mjeseci 2023. godine u Tomislavgradu je ukupni iznos fiskaliziranih računa bio 348 milijuna i 616 tisuća KM. U Livnu je fiskalizirano 299 milijuna i 257 tisuća. U Drvaru je fiskalizirano oko 57,5 milijuna, u Glamoču oko 45 milijuna, Kupresu oko 36 milijuna i na kraju u Bosanskom Grahovu oko 20 milijuna KM.Najveći promet u Federaciji BiH imali su gradovi i općine s najviše stanovnika:

Novi Grad Sarajevo je kao najmnogoljudnija jedinica lokalne samouprave imao promet od 3,6 miljardi KM, što je za 300 milijuna KM više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Ilidža je poslije Novog Grada imala najveći promet u FBiH, i to u iznosu od 3,2 miljarde KM. Fiskalni promet u ovoj općini je u odnosu na prvih devet mjeseci 2022. također veći za skoro 300 milijuna KM.

Tuzla i Mostar, iako imaju veći broj stanovnika od Ilidže, imali su manji fiskalni promet od Ilidže. U prvih devet mjeseci ove godine u Tuzli je iznosio 2,7 miljardi KM, što je za 250 milijuna KM više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. U prvih devet mjeseci u Mostaru je iznosio 2,6 miljardi KM, što je za skoro 70 milijuna KM više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Po visini fiskalnog prihoda slijedi općina Centar s 2,5 miljarde KM, što je za skoro 300 milijuna KM više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Tešanj, koji ima nešto više od 40.000 stanovnika, na šestom je mjestu po fiskalnom prometu u prvih devet mjeseci 2023. – njegov fiskalni promet iznosio je 1,7 miljardi KM, što je za 300 milijuna KM više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Grad Široki Brijeg s prometom većim od 1,3 miljardi KM nalazi se na 9. mjestu po fiskalnom prometu.

Na posljednjih pet mjesta u Federaciji BiH su Ravno, Trnovo, Foča, Pale i Dobretići. Riječ je o općinama s najmanjim brojem stanovnika u FBiH, prenosi klix.ba.

Ukupan fiskalni promet u prvih devet mjeseci ove godine u Federaciji BiH iznosio je više od 46 miljardi KM, što je za tri miljarde više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Podaci Porezne uprave FBiH o fiskalnom prometu za svaku općinu su dostupni na ovom linku.

Tomislavcity