Home > Županija > Tomislavgrad: Devastirana pametna klupa

Tomislavgrad: Devastirana pametna klupa

U parku na Trgu dr. Franje Tuđmana vrlo ružna slika. Tzv. pametna klupa devastirana je i neupotrebljiva. Razbijen je panel od pleksigasa a žice su potrgane.

Kada je otprilike prije dvije godine postavljena tzv. pametna klupa, ona je bila namijenjena podizanju svijesti o potrebi bolje energetske efikasnosti i uporabi neškodljivih izvora energije. Zamišljena kao potpuno neovisan energetski proizvod, koji se napaja energijom preko solarnog panela a omogućava dopunu mobilnih uređaje preko 2 USB priključka, imala je i vlastitu LED rasvjetu. Također, u unutrašnjosti klupe nalazio se wi-fi router koji je omogućavao korisnicima surfanje internetom.

Ne znamo koliko je tzv. pametna klupa ispunila svoju svrhu, ali ako ništa drugo, dok je bila čitava i uredna mogli ste sjesti i odmoriti se, pa čak i razmišljati da pametna klupa znači i pametnu destinaciju. S nje je pucao pogled na dječje igralište, koje također nije u najboljem stanju jer je većina sprava polomljena. Od prošle godine s klupe ste mogli gledati i novopostavljeni spomenik dr. Franji Tuđmanu ili, ako ste okrenuli leđa dr. Franji Tuđamu mogli ste vidjeti prostorije lokalnog HDZ-a. Sve u svemu, pozicija na koju je postavljena pametna klupa je dobra, pruža različite poglede i onako uredna i osvijetljena imala je svoje mjesto i poruku. Ovakva, devastirana i potrgana, izgubila je dušu, ostala je samo klupa, bez epiteta pametna, a i takva ne pruža neku ugodu sjedenja i odmaranja zbog nereda oko nje.

Klupe ne treba uništavati, sprave na dječjem igralištu ne treba lomiti, sklad parku i Trgu treba vratiti.

Tomislavcity