Tko su žene iz BiH za kojima je Interpol raspisao crvenu potjernicu: Pljačke, ubojstva, pomaganje u pokušaju ubojstva…

Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija (INTERPOL) traga za 95 osoba iz Bosne i Hercegovine, podaci su ove organizacije.

Broj je nešto veći, međutim za ovih 95 osoba je raspisna crvena Interpolova potjernica, a to je zahtjev za provođenje zakona širom svijeta za pronalaženje i privremeno uhićenje osobe do izručenja, predaje ili slične pravne radnje.

Među 95 osoba nalaze se u tri žene.

Sandra Kahrić

Francuska je raspisala crvenu Interpolovu potjernicu za državljankom BiH Sandrom Kahrić (38) iz Bosanske Gradiške. Potjernica je raspisana zbog krađa, prevare, provala u stanove i pokušaj teške krađe u skladište te zbog zapostavljanja djece.

Kahrić se tereti i za krivično djelo koje doslovno prevedeno znači: “Oduzimanje roditelja od njegovih zakonskih obveza koje ugrožavaju zdravlje, sigurnost, moral ili obrazovanje njegovog djeteta“.

Slobodanka Tošić

Slobodanka Boba Tošić (36), nekadašnja Playboy zečica i bivša misica osuđena je u Bosni i Hercegovini i njeno ime se godinama nalazi na potjernici Interpola.

Tošić je pobjegla iz kućnog pritvora prije nego je dobila poziv na izdržavanje kazne od dvije i po godine zatvora zbog pomaganja u pokušaju ubojstva Đorđa Ždrala 2006. godine u Lukavici.

Nakon uhićenja Darka Eleza u Beogradu po međunarodnoj potjernici iz BiH, zbog istrage o likvidaciji Miloša Ostojića i Siniše Miličevića Tigra, povlači se pitanje i drugo dvoje bjegunaca, odnosno njegovog brata Davora i Slobodanke Tošić Boba koja mu je jako bliska, a osuđena je u Sudu BiH na dvije i po godine zbog krivičnog djela zločinačkog udruživanja u vezi s krivičnim djelom teškog ubojstva.

Ona je pretpostavlja se pobjegla za Srbiju odmah nakon što je Sud BiH izrekao pravomoćnu presudu. Nalazi se na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubojstva svog bivšeg kuma Đorđa Ždrale.

Sve se odigralo travnja 2006. godine, a prema navodima optužnice njena uloga bila je da u naselju Vranješ u Istočnom Sarajevu namami žrtvu na mjesto gdje su u zasjedi čekali, kako se tada sumnjalo, Darko Elez i Branimir Minić.

Aldijana Dizdarević

Aldijana Dizdarević je iz Velike Kladuše. Rođena je 15. siječnja 1986. godine, a država koja traži njeno izručenje je BiH. Razlog – pokušaj ubojstva.

Međunarodna potjernica za njom raspisana je po nalogu županijskog suda u Bihaću u kolovozu 2015. godine.

Osumnjičena je da je 14. rujna 2011. godine uvečer u mjestu Kumarice kod Velike Kladuša iz ručno izrađene puške, takozvane kubure, kalibra 16 milimetara, ispalila hitac prema N.S. (29) iz Velike Kladuše koji je tada zadobio teške ozljede.