Tko će na vlast u HBŽ-u?

Skupštinu Hercebosanske županije u sljedeće četiri godine činit će čak deset političkih subjekata ili koalicija.

Iako su već bile i najavljene koalicije i nazirala se nova-stara vlada, ipak će u sljedećeim danima uslijediti i službeni pregovori oko formiranja nove vlasti.

Raskol u HDZ-u BiH HBŽ-a podijelio je i biračko tijelo u ovoj županiji, pa je Hrvatski nacionalni pomak, uglavnom sačinjen od bivših članova HDZ-a BiH, osvojio jednak broj mandata kao i stranka koju su napustili ne tako davno. Ipak, pregovaračka pozicija HNP-a značajno je povoljnija, jer Pomak i HDZ 1990 sa četiri mandata, čine koaliciju koja ima većinu u Klubu Hrvata, i koja će ponuditi mandatara za novu Vladu.

Možemo reći da imamo većinu u Klubu Hrvata i nema razloga da ta koalicija ne nastavi dalje. Svi koji žele sudjelovati ako imaju iste ideje, vizije i programe koje budemo nudili za rad su dobro došli, izjavio je za BHRT predsjednik HNP-a Ivan Vukadin.

Budući da je za novu većinu potrebno 17 od 25 ruku, značajan dio kolača trebao bi pripasti i Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Predsjednik te stranke Dragan Čović već je razgovarao s Ivanom Vukadinom i Ilijom Cvitanovićem.

Bez HDZ-a BiH se ne može napraviti vlast u Hercegbosanskoj županiji, kao što se ne može napraviti vlast bez te druge stranke. Zbog brojnosti, tamo nismo izloženi kao konstitutivni narod, ali nam zbog specifičnosti HBŽ-a trebaju dvije trećine za uspostavu Vlade, što znači da će ozbiljni ljudi trebati sjesti i iznaći rješenje, kazao je Čović.

Eventualno participiranje HDZ-a BiH u vlasti, vjerojatno će značiti i lobiranje da dio većine bude SNSD s tri osvojena mandata. Tri mjesta u Vladi moraju pripasti predstavnicima srpskog, a jedno mjesto predstavnicima bošnjačkog naroda. Moguće je i da to budu kadrovi SDP-a.

Mi smo zainteresirani sudjelovati o u Vladi. Mislim da je ova Vlada dobro radila. Trebalo bi nastaviti kontinuitet. Otvoreni smo za pregovore sa svima, naravno. Politika je to, vidjet ćemo što će biti, kazao je za BHRT Momčilo Bajić iz Županijske organizacije SDP-a BiH.

S obzirom na spomenuti raskol u HDZ-u BiH tijekom posljednjeg mandata, ta stranka u ovom trenutku nema svoje ministre u Vladi. U aktualnom sazivu su i Hrvatska zvona, te Neovisna županijska lista, koje ovog puta nisu prešle izborni prag.

(www.jabuka.tv)